Vizsgálat

2024.01.23. 17:40

Raluca Turcan: Megvizsgáltatom a Nemzeti Művészeti Múzeumban kiállított műtárgyak eredetiségét

Agerpres

Raluca Turcan kulturális miniszter kedden közölte: elemezni fogja a Nemzeti Művészeti Múzeum műtárgyainak provenienciáját, hogy ellenőrizze az alkotások eredetiségét, miután a sajtóban felröppent a feltételezés, hogy a Victor Brauner-tárlaton hamisítványokat is kiállítottak.
'Ez olyan, mint a korrupció gyanúja. Ha valaki azt állítja, hogy valaki hibázott, akkor be kell bizonyítania, hogy az illető hibázott. Nem szerencsés a nyilvánosság előtt vitatkozni azon, hogy egy intézmény eredeti műtárgyakat állított-e ki. Ez nincs rendben' - nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető.
Turcan arról biztosította a közvéleményt, hogy a szakemberek ellenőrizni fogják, 'van-e bár egy morzsányi igazság' a Victor Brauner-kiállítással kapcsolatban elhangzott vádakban.
Magánvéleményként kifejtette: személyes konfliktust sejt a háttérben, és kétségesnek tartja a vádak megalapozottságát. 'Kulturális miniszterként (...) aggasztónak találom, hogy egy kulturális szakember meg meri kérdőjelezni Románia egyik, ha nem a leghitelesebb múzeumát, a Román Nemzeti Művészeti Múzeumot' - jelentette ki.
Pavel Şuşară műkritikus, a Romániai Művészeti Szakértők és Értékbecslők Egyesületének (AEEAR) elnöke kedden egy levélben 'súlyos intézményi és kurátori hibákkal' vádolta a Nemzeti Művészeti Múzeum vezetőségét, mivel szerinte 'hamisítványokat' állítottak ki a 'Victor Brauner. Az oneirikus és az okkult között" című tárlaton. Levelében kérte a kulturális minisztériumot, hogy 'tisztázza' ezt a problémát.
A vádakat korábban Pavel Şuşară a Facebook-oldalán is közzétette.
Válaszul a Román Nemzeti Művészeti Múzeum egy sajtóközleményben arról tájékoztatott, hogy a Victor Brauner-kiállításon megtekinthető alkotások az intézmény, külföldi múzeumok, a család és Zoe Vida Porumb képzőművész gyűjteményéből származnak. Ezeket szakértők hitelesítették, bibliográfiai forrásokban szerepelnek, és tudományos munkákban nem vitatták az eredetiségüket. 'Ezért a Román Nemzeti Művészeti Múzeumnak nincs tudomása arról, hogy az általa szervezett tárlatokon hamisítványokat állítottak ki' - olvasható a közleményben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában