Drogkereskedelem

2024.01.26. 17:26

Predoiu: Minden erőnkkel fel fogunk lépni a nagy drogkereskedők ellen, főleg a konstancai kikötő térségében

Agerpres

Cătălin Predoiu belügyminiszter kijelentette a Bel- és Igazságügyi Tanács pénteki ülését követően, kérni fogja a Román Rendőrségtől, hogy minden erejével lépjen fel a nagy kábítószer-kereskedők ellen, főleg a konstancai kikötő környékén.
Predoiu arra hívta fel a figyelmet, hogy a kábítószer-kereskedelem csaknem az összes uniós ország számára aggodalomra ad okot, mert hatalmas mennyiségű kábítószer érkezik konténerekben a nyugat-európai kikötőkön keresztül.
Beszámolója szerint az unió belügyi biztosa, Ylva Johansson egy olyan folyóhoz hasonlította az Európába beáramló kábítószert, amely több torkolaton keresztül ömlik a tengerbe; ezek a torkolatok a nagy nyugat-európai kikötők. Ezért a belga elnökség kezdeményezte a "Kikötők szövetsége" elnevezésű együttműködési platform létrehozását, hogy egyesítse a rendőrség, a kikötői igazgatás és vámigazgatás, valamint a magánszereplők integrált erőfeszítéseit a kábítószer elleni küzdelem és megelőzés terén.
A belügyminiszter tervezi a platform ismertetését a szállításügyi minisztériumban, a pénzügyminisztériumban és a konstancai kikötő igazgatóságánál, és közös erőfeszítéseket fog szorgalmazni a kábítószert szállító konténerek azonosítása érdekében - mondta.
A tanács informális ülésén a belügyminiszter arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy 2023-ban a román rendőrség 897 akciót hajtott végre a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni küzdelem keretében, amelyek során több mint 3000 házkutatást végeztek a hatóságok.

Az akciók eredményeként a rendőrök és határrendészek 59 szervezett bűnözői csoportot lepleztek le, 2404 személyt vettek őrizetbe, 1268-at helyeztek előzetes letartóztatásba, 73 embert házi őrizetbe helyeztek és 2545 személyt állítottak bíróság elé. Több mint 192 kg nagyon veszélyes és 1007 kg veszélyes kábítószert, több mint három tonna kábítószer-prekurzort, 3.040.242 tablettát és mintegy hat tonna kannabisznövényt foglaltak le.
"Több információcserére és együttműködésre van szükség a dél-amerikai és karibi rendőrökkel; a Latin-Amerikai Belbiztonsági Bizottság - CLASI - nevű együttműködési hálózat megalakításával már történtek lépések ebbe az irányba. 14 ország - Argentína, Bolívia, Chile, Costa Rica, Dominikai Köztársaság, Ecuador, El Salvador, Panama, Mexikó, Paraguay, Peru, Uruguay, nemrég pedig Honduras és Kolumbia - csatlakozott ehhez; a tagállamoknak alkalmazniuk kell a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó ütemtervet" - mondta Predoiu.
A miniszter ugyanakkor ígéretet tett, hogy Románia intenzívebb nemzetközi együttműködésbe kezd a konstancai kikötőn keresztül történő drogkereskedelem megakadályozása érdekében.
Predoiu arról is beszámolt a találkozón, hogy az oktatási, egészségügyi, munkaügyi, fejlesztési, kulturális minisztériumokkal közösen az iskolai drogfogyasztás megelőzését célzó programot kezdeményeztek, és igyekeznek távol tartani a dílereket az iskoláktól. Az üggyel a Legfelsőbb Védelmi Tanács is foglalkozik, amely intézményközi munkacsoportot hozott létre a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás leküzdése érdekében.
A belügyminiszter közölte, Románia 2024-re közel 200 millió eurós költségvetést biztosít a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni küzdelem európai ütemtervének végrehajtásához szükséges beruházásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában