Egészségügy

2024.01.20. 08:30

Megfékeznék az antibiotikumok túlzott használatát

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A gyógyszertáraknak naponta jelenteniük kell a kiadott antibiotikumokat és gombaölő készítményeket - írja elő egy pénteken kibocsátott egészségügyi minisztérium rendelet. A jogszabály ezeknek az orvosságoknak a túlzott használatát kívánja megfékezni.
Az egészségügyi minisztérium pénteki közleménye szerint a rendelet előírja, hogy az antibiotikumokat és gombaellenes készítményeket - az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek kivételével - csak recept alapján adhatják ki a patikák a betegeknek vagy hozzátartozóiknak. A recept a gyógyszertárban marad, és a felírt orvosság szükség esetén részletekben is kiadhatja ugyanaz a patika, az előírt mennyiség túllépése nélkül.
A rendelet azt is előírja, hogy vészhelyzetben a gyógyszerészek bizonyos antibiotikumokat és gombaellenes készítményeket recept nélkül is kiadhatnak a termékjellemzők összefoglalójában ilyen esetekre előírt mennyiségben. A sürgősségi adag a kezelés során csak egyszer adható ki a beteg saját felelősségű nyilatkozata alapján.
A patikáknak 60 nap áll a rendelkezésükre a jogszabályban előírtakhoz igazítani az informatikai rendszerüket. Ezután naponta jelenteniük kell a kiadott antibiotikumokat és gombaölő készítményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában