ICR

2024.01.26. 12:53

Kulturális rendezvényeket szerveznek az ICR kirendeltségein a holokauszt nemzetközi emléknapján

Dokumentumfilmekkel, kiállításokkal és könyvbemutatókkal emlékeznek a holokauszt áldozataira a Román Kulturális Intézet (ICR) kirendeltségei világszerte a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én.
* Tel Avivban az ICR a Lev moziban mutatja be Fecső Zoltán Ahogy az óra jár című dokumentumfilmjét. Az alkotás a székelyudvarhelyi zsidó közösség 1944 tavaszán történt deportálásáról szól. Ezzel párhuzamosan március 15-ig látogatható a Tel Aviv-i ICR-ben a Szerelem és gyűlölet című kiállítás, amely a Saga Kiadó azonos című kiadványában közreműködő művészek alkotásait mutatja be.
* Budapesten pénteken mutatja be az ICR a Oana Giurgiu által rendezett Alkalmi kémek című filmet; ugyanaznap Luciana Friedmann, a temesvári zsidó közösség elnöke előadást tart a bánsági zsidó közösség sorsáról a holokauszt idején.
* New Yorkban szintén pénteken mutatják be a iaşi-i pogromról szóló könyvet Mircea Laslo fordításában. A Tíz történet. A iaşi-i pogrom című kötet szerzői Adrian Cioroianu, Bogdan Coşa, Florin Irimia, Radu Pavel Gheo, Marin Măiaicu Hondrari, Cătălin Mihuleac, Alina Nelega, Cristian Teodorescu, Tatiana Ţîbuleac és Miruna Vlada. A rendezvényen részleteket olvasnak fel a kötetből. Az esemény díszmeghívottja Moshe Yassur román-amerikai színész, rendező, aki 1943-ben született Iaşi-ban és a pogrom túlélője.
* Velencében a bukaresti szefárd közösség 500 éves történetét mutatják be a Szefárd Bukarest című fotódokumentációs kiállításon, partnerségben a Bukaresti Egyetem Bölcsészettudományi Karának Goldstein Goren Zsidó Tanulmányok Központjával.
* Berlinben kedden Manasse & Tal Bashai mozi-koncertre kerül sor a román nagykövetségen. Bevezetőként Felicia Waldman röviden bemutatja a film alapjául szolgáló színdarab születésének társadalmi és történelmi hátterét, Bernd Buder, a Berlin Brandenburgi Zsidó Filmfesztivál programigazgatója pedig a zsidó filmről és annak németországi megítéléséről beszél. A 2023-ban, idő előtt elhunyt román-izraeli-kanadai filmrendező, színész és producer, a bukaresti Zsidó Filmfesztivál egykori igazgatója életének és személyiségének ismertetőjeként levetítik a 2023-ban készült "In memoriam Dan M. Schlanger" című rövidfilmet.
A holokauszt nemzetközi emléknapja előtt rendezvényekkel tisztelegtek az elmúlt napokban az ICR londoni, madridi, chişinău-i, stockholmi kirendeltségén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában