Schengen

2024.01.26. 16:28

Juraj Blanár: Szlovákia támogatja Románia teljes körű schengeni csatlakozását

Agerpres

Szlovákia támogatja Románia schengeni csatlakozását - jelentette ki pénteken Juraj Blanár szlovák külügyminiszter a román hivatali kollégájával, Luminiţa Odobescuval közösen tartott sajtóértekezleten.
'Románia Bulgáriával együtt teljes jogú tagja az Európai Uniónak, és nem látjuk okát annak, hogy ha a románok teljesítették az összes általunk is teljesített kritériumot, miért ne lehetnének teljes jogú schengeni tagok' - fogalmazott a szlovák külügyminiszter.
Hozzátette: nagyon örül, hogy ez irányban megtörtént az első lépés, és Románia március 31-étől a légi és tengeri forgalomban csatlakozhat a schengeni övezethez, és azt is leszögezte, hogy beszélt osztrák hivatali kollégájával Románia teljes körű schengeni csatlakozásának támogatásáról.
Blanár ugyanakkor méltatta a Fekete-tenger aknamentesítéséről szóló Románia-Bulgária-Törökország megállapodást, és országa szolidaritását fejezte ki a román területre esett orosz drónokkal kapcsolatban.
A román külügyminiszter megköszönte hivatali kollégájának, hogy országa következetesen támogatja Románia schengeni térséghez, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozását is.
Odobescu biztosította a szlovák külügyminisztert, hogy Románia meg akarja erősíteni együttműködését Szlovákiával a biztonsági és védelem terén.
A román külügyminiszter azt mondta, tekintettel arra, hogy mindkét ország a keleti szárnyon helyezkedik el, szükség van közös módszerek kidolgozására a régiót érintő biztonsági kihívások kezelésében.
A pénteki találkozón a két külügyminiszter aláírta a két ország oktatási minisztériuma közötti, a 2024-2028-as időszakra vonatkozó oktatási együttműködési programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában