Partnerség

2024.01.23. 15:12

Iohannis: Románia idén fokozni akarja az együttműködést az afrikai országokkal

Agerpres

Klaus Iohannis államfő kedden, a Bukarestbe akkreditált nagykövetekkel tartott éves találkozóján kijelentette, hogy idén Románia egyik célja az együttműködés szorosabbra fűzése az afrikai országokkal és az afrikai partnereknek szóló programok folytatása, különös tekintettel az oktatásra és a szaktudás átadására.
Emlékeztetett, hogy Románia a múlt évben erőfeszítéseket tett az Afrikával való kapcsolatok újjáélesztésére, ennek érdekében elfogadta az első országos Afrika-stratégiáját.
'A Kenyában, Tanzániában, a Zöld-foki szigeteken és Szenegálban tett látogatásaim elősegítették ezt az új dinamikát, új projekteknek és együttműködési területeknek nyitottak utat' - fogalmazott Iohannis.
Hozzátette, hogy ugyanezt a célt szolgálta a Latin-Amerikában tett látogatása 2023 áprilisában, amikor Brazíliában, Chilében és Argentínában tolmácsolta Románia és az Európai Unió érdeklődését a magas szintű politikai párbeszéd fejlesztése iránt.
2023-ban fokozott figyelmet fordított az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokkal való együttműködésre - fejtette ki az államfő. Látogatásai során megállapodott az érintett államok elnökeivel arról is, hogy bővítik a kétoldalú kapcsolatokat a kereskedelem és a beruházások területén, de keresik az együttműködés lehetőségét a zöld átmenet, a digitalizáció ágazatában is. Ami Ázsiát illeti, Japánban tett hivatalos látogatásán stratégiai partnerségi szintre emelték a két ország közötti kapcsolatot, Szingapúrral sikerült magasabb fokra emelni a kétoldalú kapcsolatokat, Dél-Koreával pedig elmélyíteni a 15 éve meglévő stratégia partnerséget - részletezte Iohannis, hozzátéve, hogy Románia Indiával és Vietnámmal is meg szeretné erősíteni a kétoldalú kapcsolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában