Prioritás

2024.01.08. 10:44

Igazságügyi miniszter: A 2024-es év egyik stratégiai prioritása lesz elejét venni a külföldre szökéseknek

Forrás: Facebok/Alina Gorghiu

Agerpres

Az igazságügyi minisztérium egyik stratégiai prioritásának nevezte hétfőn Alina Gorghiu tárcavezető a börtönbüntetésre ítéltek külföldre szökésének leállítását.
A miniszter Facebook-bejegyzése szerint 2023-ban összesen 1004 szabadságvesztésre ítélt személyt hoztak az országba a román hatóságok. Közülük 735-en szökevények, 269-en külföldön fogva tartottak voltak. A tárcavezető által ismertetett statisztika szerint január elsején 1893 olyan elítéltet tartottak számon a romániai büntetés-végrehajtási intézetekben, akiket külföldről szállítottak Romániába. Ez a fogvatartottak csaknem 8 százalékát teszi ki. "Fontos, hogy ne legyenek többé kiskapuk, amelyeket kihasználva kivonhatják magukat a büntetőjogi felelősségre vonás alól. A 2024-es év egyik stratégiai prioritása lesz elejét venni a külföldre szökéseknek" - fogalmazott.
Gorghiu hozzátette, támogat minden olyan intézkedést, amely az elektronikus nyomkövetők használatának a hatósági felügyelet alatt vagy házi őrizetben levő személyekre történő kiterjesztését célozza.
Ugyanakkor kezdeményeznek egy törvénymódosítást, amely szerint a hazaszállítás költségeit a szökevényeknek kell állniuk. Ettől az intézkedéstől is a jelenség visszaszorítását remélik - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában