Árrés

2024.01.25. 17:51

Ciolacu tavaszig meghosszabbítaná az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó intézkedést

Illusztráció

Agerpres

Marcel Ciolacu a csütörtöki kormányülésen közölte, hogy jövő héten a mezőgazdasági miniszterrel tárgyalni fog a kiskereskedelmi üzletláncok képviselőivel az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó intézkedés meghosszabbításáról. A miniszterelnök szerint főként a nyugdíjasok számára 'életbevágóan fontos' meghosszabbítani tavaszig az intézkedést.
Florin Barbu mezőgazdasági tárcavezető egy héttel ezelőtt közölte: megtartaná az árrés korlátozását és kiegészítené a listát más alapélelmiszerekkel. Azzal érvelt, hogy az intézkedés 'egyértelműen' hatásos volt, mert a múlt év végére az infláció 6,6 százalékra csökkent, a lakosság vásárlóereje pedig tavaly novemberben 7,9 százalékkal javult 2022 novemberéhez képest. Döntést azonban csak a kereskedők és a feldolgozók képviselőivel folytatott egyeztetések után fognak hozni, miután Marcel Ciolacu kormányfővel is tárgyalt - szögezte le akkor Barbu.
Az eredetileg 14 alapélelmiszer árréskorlátozásáról szóló sürgősségi rendelet tavaly augusztus 1-jén lépett hatályba, és a következő termékekre vonatkozott: 300-500 grammos fehér kenyér, 1,5 százalék zsírtartalmú tehéntej (1 l), tehéntejből készült telemea sajt, tehéntejből készült, 3,5 százalék zsírtartalmú joghurt, legfeljebb 200 grammos kiszerelésben, 000-s fehér búzaliszt (1 kg), kukoricadara (1 kg), M méretű tyúktojás (10 darabos kiszerelés), napraforgóolaj (1 l), friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség (paradicsom, uborka, vöröshagyma, szárazbab, sárgarépa, kaliforniai paprika, kápiapaprika), friss gyümölcs (piros és Golden alma, szilva, görögdinnye, csemegeszőlő), fehér burgonya, cukor (1 kg).
A kormány tavaly október végén 90 nappal meghosszabbította az intézkedést, és bővítette a korlátozott árú termékek listáját, amelyre így felkerült a darált hús, a fokhagyma, a rizs, a paradicsomsűrítmény, a kalács, a margarin, az élesztő, a tejföl és a körte. Az intézkedés 2024. január 31-éig érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában