Emléknap

2024.01.27. 13:04

Ciolacu: A holokauszt kollektív tudatban hagyott sebeit csak a történelmi igazság őszinte felvállalásával lehet kezelni

Agerpres

A holokausztnak a román kollektív tudatban hagyott sebeit csak a történelmi igazság őszinte felvállalásával és terjesztésével lehet kezelni, erre a gyógymódra van szüksége egy demokratikus és európai országnak - állapította meg a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett szombati üzenetében a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu rámutatott arra, hogy január 27. az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának napja, és arra emlékeztet, hogy 'az antiszemitizmus legrosszabb formájának' többé nem szabad megismétlődnie.
A kormányfő felidézte, hogy a legionáriusok erőszakos, romboló és gyilkos akciókkal ismételten megpróbálták megfélemlíteni és kizárni a társadalomból a zsidó közösségeket a társadalomból.
Üzenetében Ciolacu az 1941. január 21-23. közötti bukaresti pogromot a román történelem tragikus epizódjának nevezte. Emlékeztetett, hogy akkor a gyűlölet és antiszemitizmus megmérgezett egy egész rendszert, kínzásokhoz, emberrablásokhoz, gyilkosságokhoz, gyújtogatásokhoz, valamint ingatlanok és zsinagógák elleni támadásokhoz vezetett.
A kormányfő leszögezte: fel kell lépni a holokauszttagadás minden formája ellen, aminek az egyik leghatásosabb módja az oktatás. Szerinte fontos lépés volt ebben az irányban, hogy a zsidók és a holokauszt történelme kötelező tantárgy lett a romániai középiskolákban.
Üzenete végén a miniszterelnök megerősítette a kormány elkötelezettségét az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzése és leküzdése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában