Vízum

2024.01.18. 15:09

Az Egyesült Államok a romániai vízumkérelmek 8,79 százalékát utasította el tavaly; ez az eddigi legkisebb arány

Illusztráció

Agerpres

A romániai vízumkérelmek 8,79 százalékát utasította el az Egyesült Államok a 2023-as pénzügyi évben, azaz 2022. október 1. és 2023. szeptember 30. között - derül ki az amerikai külügyminisztérium adataiból.
Románia washingtoni nagykövetsége szerint ez a legkisebb elutasítási arány a román-amerikai kétoldalú kapcsolatok fennállása óta. Az elmúlt három évben folyamatosan csökkent az elutasított kérelmek aránya, amely 2021-ben még 17,03 százalék, 2022-ben pedig 12,61 százalék volt. Az előző pénzügyi évhez képest 2023-ban 3,82 százalékos volt a csökkenés - tették hozzá.
A Visa Waiver programba való felvételre pályázó három uniós tagország közül Romániában csökkent a legnagyobb mértékben az elutasított kérelmek aránya. Ciprus esetében 6,22 százalékról 4,48 százalékra mérséklődött ez az arány, Bulgária esetében pedig 10 százalékról 11,61 százalékra nőtt.
"Hosszú út áll még előttünk, de nagyon optimisták vagyunk, mivel valós politikai akarat van Romániának a Visa Waiver programba való felvételére. Mindkét kormány teljes mértékben elkötelezett a vízummentességi program követelményeinek teljesítése mellett" - idézték a diplomáciai képviselet Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben Andrei Muraru nagykövetet. Muraru szerint "ha minden a tervek szerint halad", Románia jövőre bekerülhet az amerikai vízummentességi programba.
Dick Durbin demokrata párti szenátor tavaly februárban Bukarestben azt mondta, jogos Romániának az az igénye, hogy kerüljön be a Visa Waiver programba, de csak akkor csatlakozhat ehhez, ha az elutasított kérelmek aránya 3 százalék alá csökken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában