Sztrájk

2024.01.25. 18:10

Általános sztrájkot helyezett kilátásba a helyi közigazgatási alkalmazottak egy része

Illusztráció

Forrás: Facebook

Agerpres

A helyi közigazgatásban dolgozók Columna-SCOR szakszervezeti szövetsége arról tájékoztatta csütörtökön a kormányt, hogy általános sztrájkot indítanak, ha nem alkalmazzák maradéktalanul a közalkalmazotti bértörvényt az ágazatban.
A szakszervezeti szövetség elnöke, Lucian Puiu a sajtónak elmondta, hogy január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartanak, február 5-től pedig határozatlan ideig általános munkabeszüntetést hirdetnek. Hangsúlyozta, hogy nem fizetésemelést kérnek, csak a törvényben rögzített jogaik érvényesítését. A jogszabály szerint a helyi közigazgatási alkalmazottak fizetése az országos minimálbér összege megszorozva azzal az együtthatóval, amit a szakszervezet kialkudott a polgármesterrel - magyarázta.
A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy a múlt év végén elfogadott salátarendelettel a kormány immár ötödik éve befagyasztotta az önkormányzati dolgozók bérénél alapul vett alpolgármesteri fizetéseket, ezért az alkalmazottak fizetése sem növekedhet.
Lucian Puiu tájékoztatása szerint a sztrájkban több mint 800 község 11 ezer önkormányzati alkalmazottja vesz majd részt, de számítanak több város polgármesteri hivatala személyzetének szolidaritására is.
A községek és városok helyi közigazgatási alkalmazottjait tömörítő SCOR szakszervezet elnöke, Dan Cârlan elmondta, hogy a kormány 'szisztematikusan' megfosztja jogaiktól az önkormányzati dolgozókat. Emlékeztetett arra, hogy a községi polgármesteri hivatalok személyzetének nettó fizetése jelenleg az építőipari minimálbért sem éri el. 'Várjuk a kormány magyarázatát arra, hogy miért részesülnek hátrányos megkülönböztetésben a helyi közigazgatásban dolgozók más közalkalmazotti kategóriáihoz képest' - mondta a szakszervezeti elnök. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában