Szigorítás

2023.12.05. 09:03

Szigorította a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések büntetését a szenátus

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések büntetését szigorító törvénytervezetet fogadott el hétfőn egyöntetű szavazással a szenátus. Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor és Diana Tuşa szociáldemokrata képviselő jogszabályjavaslata a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosítja. A tervezet szerint 2-től 7 évig terjedő börtönnel büntetendő az a kiskorú, aki egy 14 éven aluli kiskorúval szexuális kapcsolatot létesít.
Ugyanakkor 8-tól 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az a felnőtt, aki védekezni vagy az akaratát kinyilvánítani képtelen kiskorút kényszerít szexuális kapcsolat létesítésére. A büntetés további 3 évvel növelhető, ha:
* a bűncselekményt a kiskorú családtagja vagy a kiskorúval együtt élő személy követte el;
* a kiskorú az elkövető gondozása, felügyelete, nevelése vagy kezelése alatt áll;
* az elkövető visszaélt a bizalmi vagy hatalmi helyzetével, vagy a kiskorú betegség, szellemi vagy fizikai fogyatékosság miatti nyilvánvaló kiszolgáltatottságával;
* a bűncselekmény testi sértést okozott vagy veszélyeztette a kiskorú életét;
* a bűncselekményt pornográf anyag előállítása céljából követték el;
* a bűncselekményt két vagy több személy együttesen követte el.
A tervezet szerint az is súlyosbító körülmény, ha az elkövető pénzzel, anyagi vagy természetbeni javakkal vagy ilyen javak ígéretével vette rá a kiskorút szexuális kapcsolat létesítésére. A jogszabályjavaslatot a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában