Oltás

2023.12.07. 15:46

Rafila: Az alacsony átoltottság miatt több eltűntnek hitt ragályos betegség is újra megjelenhet

Forrás: Facebook/Alexandru Rafila

Agerpres

Alacsony átoltottság esetén a kanyaró mellett más, eltűntnek hitt fertőző betegségek is ismét megjelenhetnek - jelentette ki csütörtökön Temesváron az egészségügyi miniszter. Alexandru Rafila szerint a vakcinák "saját sikerük áldozatává váltak", ugyanis az évek során számos ragályos betegséget - például a diftériát és gyermekbénulást is - sikerült kiirtani az oltásoknak köszönhetően, most pedig a lakosság nem tartja fontosnak az ezekkel szembeni immunizálást.
Fennáll a valós veszélye, hogy ezek a látszólag eltűnt betegségek az átoltottság arányának csökkenésével újra megjelennek és elterjednek - mutatott rá a miniszter. „Ezt pedig nem szeretnénk. A szomszédos Ukrajnában háború zajlik, és ott minden bizonnyal gondok vannak már az átoltottsággal. Ezért úgy kell cselekednünk, hogy a romániai gyermekek védve legyenek” - magyarázta Rafila.

A miniszter szerint a két nappal ezelőtt kihirdetett kanyarójárvány is annak a következménye, hogy rengeteg gyermek nincs beoltva a háromkomponensű védőoltással, a ROR-oltóanyaggal, amely a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen nyújt védettséget. Romániában az átoltottság csak 78 százalékos a vakcina első dózisa, illetve 62 százalékos a második dózisa esetében. Rafila szerint több más országban is előállt ez a helyzet az átoltottság csökkenése miatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig közegészségügyi intézkedések bevezetését szorgalmazza a kanyaró világszintű visszaszorítására. A miniszter szerint ugyanakkor a két nappal ezelőttihez képest a helyzet nem változott a kanyarójárvány tekintetében.
Az egészségügyi minisztérium kedd este kihirdette a kanyarójárványt. A szaktárca közleménye értelmében a kanyarós megbetegedések számának aggasztó növekedése miatt kihirdették a kanyarójárványt, hogy tegyék lehetővé a 9-11 hónapos csecsemők beoltását, illetve a pótoltások beadását azoknak, akik valamilyen okból nem kapták meg a vakcinát.
Huszonkilenc megyében csaknem 2000 kanyarós megbetegedést jelentettek eddig, és sok gyermek kórházi kezelésre szorul. A minisztérium ugyanakkor tájékoztató kampányt indít az oltási programról a családorvosok bevonásával. A kanyaró egy rendkívül fertőző betegség, amely gyorsan terjed, főleg az oltatlan gyermekek körében, és súlyos szövődményeket okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában