Biztonsági kihívások

2023.12.24. 09:28

Predoiu: Az elkövetkező években nagyon erős rendőrségre van szükségünk

Agerpres

Romániának nagyon erős és modern rendőrségre van szüksége, hogy szembenézzen a biztonsági kihívásokkal - mondta Cătălin Predoiu belügyminiszter szombaton, emlékeztetve a közelmúltban Csehországban történt tragédiára.

'Milyen tragédia! És milyen kihívás a belföldi biztonság számára! Láttuk, mi történt néhány hónappal ezelőtt Szerbiában is, és más országokban. Ezek a terrorista kihívások továbbra is fennmaradnak. (...) Az elkövetkező években nagyon erős és modern rendőrségre, a határt védő jól felszerelt határrendészetre van szükségünk. És természetesen veszély- és katasztrófahelyzetekben bevethető, minden szükséges felszereléssel ellátott katasztrófavédelmi erőkre. Nem beszélve a csendőrségről' - fogalmazott Predoiu azon a rendezvényen, amelyen ismertették a Helipol és a 'Vegyes mobil közúti közlekedésfelügyeleti rendszer' projektek keretében beszerzett berendezéseket.

A Helipol projekt keretében többek között négy helikoptert, a másik projekt keretében többek között elektronikus drogteszteket és alkoholteszteket, sebességmérőt, 300 rendőrautót szereztek be.

Cătălin Predoiu megemlítette, hogy néhány nappal korábban a határrendészet is kapott néhány haszonjárművet, korábban pedig a katasztrófavédelmet szerelték fel tűzoltókocsikkal és a belügyminisztérium BlackHawk Sikorsky helikoptereket is kapott.

'Azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom, hogy legalábbis a logisztikai eszközök, pontosabban a helikopterek tekintetében a román belügyminisztérium talán a legerősebb minisztérium a régióban' - mondta Predoiu.

Leszögezte, ezt jó kezdetnek tartja, de mindenképpen folytatják a belügyminisztériumi erők felszerelését. A minisztériumot fel kell szerelni mindennel, ami a polgárok szolgálatához szükséges - tette hozzá.

'Néhány nappal ezelőtt azt is mondtam, hogy ha hatékony és modern rendőrséget akarunk, akkor be kell ruháznunk. Ugyanez vonatkozik az összes többi fegyvernemre is' - mondta a belügyminiszter.

Megemlítette azt is, hogy a Románia körüli bonyolult, kihívó biztonsági helyzet, többek között az ukrajnai háború, a migrációs nyomás, a nemzetközi bűnözés, természeti katasztrófák és klímaváltozás miatt a belföldi biztonság megteremtése rendkívül nagy értékké válik, és az ezt biztosító erőket megfelelően fel kell szerelni. Ehhez biztosítani kell a megfelelő finanszírozást, de meg kell becsülni a belügyminisztériumi alkalmazottak munkáját is - fogalmazott a belügyminiszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában