Schengen

2023.12.11. 15:36

Moşteanu: A korlátozott schengeni csatlakozás csak porhintés a romániaiak szemébe

Agerpres

Ionuţ Moşteanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szóvivője hétfőn kijelentette, Románia 'részleges' csatlakozása a schengeni térséghez csak 'porhintés a romániaiak szemébe'.
Az USR hétfői közleménye szerint a csupán a légi közlekedési határellenőrzést megszüntető 'korlátozott' csatlakozás nem elegendő.
'Románia teljes körű schengeni csatlakozást érdemel. Elfogadhatatlan, hogy a schengeni tagság csak a légi közlekedésre terjedjen ki, míg a romániai kamionsofőröknek továbbra is végtelen sorokat kell kiállniuk a határátkelőknél, a külföldön dolgozó és ünnepekre hazatérő román állampolgároknak órákat kell várakozniuk a határnál, exportőreink pedig pénzt veszítenek minden egyes Európába tartó szállítmánnyal' - idézte a közlemény Ionuţ Moşteanut.
Az USR szóvivője felkérte Marcel Ciolacu kormányfőt és Klaus Iohannis államelnököt, hogy folytassák a tárgyalásokat 'egy teljes körű' csatlakozás érdekében.
'Klaus Iohannisnak és Marcel Ciolacunak kötelessége folytatni a tárgyalásokat Románia teljes körű schengeni csatlakozása érdekében. Nem pedig megalázkodniuk az osztrák kormány előtt, miközben diadalmasan bejelentenek egy kudarcot. Továbbra is több milliárd eurót fogunk veszíteni, ha a schengeni térség szárazföldi határai nem nyílnak meg az ország előtt' - fogalmazott Moşteanu.
Az USR szerint a kormány köteles átláthatóan kommunikálni az Ausztriával a migráció kérdésében folytatott tárgyalásairól, és a kiszabott feltételeket nem lenne szabad elfogadni közvita nélkül.
Az ellenzéki párt ugyanakkor felszólította Marcel Ciolacut, hogy hagyjon fel a 'populista' nyilatkozatokkal, és mutasson be egy konkrét tervet az ország teljes körű schengeni csatlakozására, mert Románia minden követelménynek eleget tett, amint azt az Európai Bizottság is megerősítette.
Marcel Ciolacu miniszterelnök szombat este bejelentette, hogy Ausztria 'rugalmasabbá tette' álláspontját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a reptéri határellenőrzés megszüntetésébe Románia esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában