CNAS

2023.12.11. 17:38

Hivatalos: Andrei Baciu ellen is büntetőeljárás indított a DNA a vakcinabeszerzések ügyében

Agerpres

Rendkívül nagy kárt okozó hivatali visszaélés gyanújával büntetőeljárást indított hétfőn a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) távozó elnöke ellen.
Andrei Baciut hétfőn beidézték a DNA székhelyére, ahol az ügyészek közölték vele, hogy Florin Cîţu egykori kormányfővel, illetve Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterrel együtt maga is gyanúsítottja a koronavírus elleni vakcinák beszerzése kapcsán indult eljárásnak.
A DNA közleménye szerint Andrei Baciu 2021 áprilisában egészségügyi államtitkárként a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában támogatta a kormányban egy memorandum elfogadását 4,2 millió adag Pfizer-oltóanyag megvásárlásáról.
Az ügyészség korábban emlékeztetett, hogy 2020. június 17-én az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ebben a hatékony vakcinaváltozatok központosított beszerzését javasolta, és vállalta, hogy a tagállamok nevében előzetes beszerzési megállapodásokat köt a gyártókkal. A vakcinákat a lakosság számával arányosan osztották szét az EU tagállamai között, amelyek saját hatáskörben dönthettek arról, hogy prioritásként kezelik-e a lakosság egyes kategóriáinak oltását.
A vádhatóság szerint a tagállamoknak úgynevezett "opt-out" lehetőséget biztosítottak, azaz úgy is dönthettek, hogy nem vesznek részt az adott előzetes beszerzési megállapodásban, így nem kell fizetniük olyan oltóanyagokért, amelyeket nem igényeltek.
A DNA hétfői közleménye szerint Andrei Baciu annak ellenére támogatta a 4.260.269 dózis Pfizer-oltóanyag beszerzéséről szóló memorandumot, hogy tudta: Romániában az oltásra jogosultak száma 10,7 millió fő, és a 2021. január elseje előtt beszerzett 37.588.366 adag vakcina több mint 23 millió személy beoltására lett volna elegendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában