Törvény

2023.12.06. 15:31

Gorghiu: A szökésben levő elítéltekre vonatkozó jogszabály annak ellenére is jó törvény, hogy megtámadták az alkotmánybíróságon

Agerpres

Miután a legfelsőbb bíróság szerdán megtámadta az alkotmánybíróságon a szökésben levő elítéltek büntetésének szigorítását előíró törvényt, Alina Gorghiu igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a kormány által támogatott jogszabály ennek dacára is jó és szükséges, és 'elsöprő többséggel' fogadta el a parlament.
'Támogatjuk ezt a törvényt, amelyet a román kormány is jóváhagyott, az igazságügyi minisztérium szakemberei hosszú ideig vitattak, és amelyet, ha nem tévedek, rendkívül sok képviselő szavazott meg - 230-an a 235-ből, ami elsöprő többségnek számít a döntéshozó kamarában, a képviselőházban' - jelentette ki Gorghiu a minisztérium székhelyén.
Hozzátette: az eljárásnak megfelelően továbbítják az alkotmánybírósághoz a tárca álláspontját a törvény támogatását illetően, mivel véleményük szerint ez egy jó és szükséges jogszabály, annál is inkább, mert már sok korrupcióért elítélt személy szökött meg az országból azzal a céllal, hogy kibújjon a romániai igazságszolgáltatás elől és ne kelljen börtönben ülnie Romániában.

A miniszter szerint ez a törvény kifejezte a román állam, az igazságügyi tárca és jómaga azon eltökéltségét, hogy 'minden szökevényt' visszahozzanak az országba. Ez volt az az eszköz, amellyel további büntetést róhattak ki azokra, akik 'úgy döntenek, hogy a törvények felett állnak' - hangsúlyozta Gorghiu.
Az igazságügyi miniszter hozzátette, nyitott a törvény javítását célzó javaslatokra a szökési esetek csökkentése érdekében.
'Az alkotmánybíróság dönteni fog az ügyben. Én azonban úgy vélem, hogy kötelességünk megoldásokat találni arra, hogy az elítélt személyek ne szökhessenek meg Romániából, hogy más igazságszolgáltatási rendszerekben keressék a menekvésüket' - fogalmazott a tárcavezető.
A legfelsőbb bíróság megtámadta az alkotmánybíróságon a szökésben levő elítéltek büntetésének szigorítását előíró törvényt.
Az intézmény kedd esti közleménye szerint a büntető törvénykönyvet módosító jogszabály sérti a tisztességes tárgyaláshoz és a személyi szabadsághoz való jogot, valamint azt az alkotmányi előírást, miszerint a törvények nem visszamenőleges hatályúak. A legfelsőbb bíróság ezért megtámadja a jogszabályt az alkotmánybíróságon.
A képviselőház november 29-én fogadta el döntő házként azt a törvénytervezetet, amely szerint szökésnek minősül és 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, ha egy szabadságvesztésre ítélt személy nem jelentkezik a rendőrségen börtönbüntetésének letöltésére. A jogszabály szerint az elítélteknek a jogerős ítélet időpontjától számított hét napon belül kell jelentkezniük a rendőrségen végrehajtani a szabadságvesztést. A törvény azt is előírja, hogy az elítélt börtönbüntetésébe beleszámítják a szökésért járó büntetést is.
A törvényt az igazságügyi minisztérium kezdeményezte, amely így akarja elejét venni annak, hogy a jogerősen elítélt személyek külföldre szökjenek a börtönbüntetés elől. Így tett többek között a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt vezetője, Alina Bica, a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) elnökének fia, Mario Iorgulescu vagy Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester is. A szökevények kedvelt célországai Olaszország és Görögország.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában