Csatlakozás

2023.12.27. 15:35

Eugen Tomac szerint nagy hiba lenne elfogadni a többlépcsős schengeni csatlakozást

Illusztráció

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának európai parlamenti képviselője azt mondta szerdán az RFI-nek adott interjújában, nagy hiba lenne, ha Románia több szakaszban csatlakozna a schengeni övezethez, előbb a légi közlekedési, majd később a szárazföldi határellenőrzés feloldásának elfogadásával.
Tomac bírálta a miniszterelnököt és azokat a vezető politikusokat, akik üdvözölték Bécs ajánlatát a repülőtéri határellenőrzés megszüntetéséről, miközben a szárazföldi határellenőrzés feloldását egy későbbi időpontra halasztaná. Kifejtette, az Európai Unió és a schengeni övezet alapdokumentumai egyértelműen kimondják, hogy ha egy ország eleget tesz a csatlakozási feltételeknek, akkor be kell fogadni a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.
Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy a Schengen nemcsak a személyek, hanem a javak szabad forgalmát is biztosítja, és Románia már több mint százmillió eurót veszített amiatt, hogy 'visszaélésszerűen' akadályozzák felvételét a schengeni térségbe.
Tomac szerint semmi nem indokolja, hogy előbb csak a légi közlekedési határellenőrzést oldják fel, későbbre halasztva a szárazföldi korlátozások feloldását, és kijelentette, hogy Ausztria javaslata 'meglehetősen veszélyes', elfogadása pedig 'csapda' lenne Románia számára. Példaként említette Horvátországot, amely idén január elsején teljes jogú Schengen-tagállammá vált, noha köztudott, hogy 'masszívan' érkeznek menekültek ebbe az országba. „Teljesen értelmetlen ez az országunk elleni meglehetősen agresszív és alaptalan érvelés, lévén, hogy már a bevándorlásra és menedékjogra vonatkozó európai megállapodást is megkötöttük, amely nyilván több ország elvárásainak eleget tesz, nem csak Ausztriáénak” - jelentette ki az EP-képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában