2024-es költségvetés

2023.12.20. 13:07

Elfogadták a kisebbségekhez tartozó diákok román nyelv és irodalom oktatásával kapcsolatos RMDSZ-indítványt

Illusztráció

Agerpres

A parlament plénuma a 2024-es költségvetés tervezetének szerdai vitáján elfogadta a kisebbségekhez tartozó diákok román nyelv és irodalom oktatásával kapcsolatos RDMDSZ-indítványt.
A parlament szakbizottságai eredetileg elutasították a módosító javaslatot, amely szerint jövőre az oktatási minisztérium 10 millió lejt különít el a román nyelv és irodalom oktatását támogató országos program elindítására, megszervezésére és a 2024 márciusától kezdődő gyakorlatba ültetésére.
A Szabó Ödön képviselő által ismertetett módosító javaslat 281 támogató és 2 elutasító szavazatot kapott, 33-an tartózkodtak.
Az RMDSZ indítványa szerint a törvény elfogadását követő 30 napon belül az oktatási minisztérium közzéteszi a program lebonyolítását szabályozó rendeletet.
A javaslat indoklása szerint új és korszerű eszközök bevezetésével megváltozik a román nyelv oktatásának szemlélete. A program a román nyelv aktív elsajátítására ösztönzi a nemzeti kisebbségekhez tartozó, anyanyelvükön tanuló diákokat, ami jelentős mértékben elősegíti beilleszkedésüket a romániai felsőoktatásba és az elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában