Közlemény

2023.12.11. 17:45

Egyszerű indítványt nyújtott be az oktatási miniszter ellen az USR és a Jobboldal Ereje

Forrás: Agerpres

Agerpres

Egyszerű indítványt nyújtott be az oktatási miniszter ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje - közölte hétfőn a képviselőházban az USR alsóházi frakcióvezetője, Ionuţ Moşteanu.
Az Egy hazug miniszter nem tudja irányítani az oktatást című indítványban Ligia Deca tárcavezető lemondását követelik a dokumentum aláírói.
A képviselőház ülését megelőző sajtótájékoztatóján Ştefan Pălărie USR-szenátor elmondta, Ligia Deca tanügyminiszternek az elmúlt egy évben három alkalommal is indokolt lett volna a lemondása. Az egyik ok szerinte a "katasztrofális" PISA-eredmények "eltussolására" tett kísérlete. "Tájékoztatom Ligia Deca minisztert, hogy Románia éppen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez való csatlakozásra törekszik. Szégyen meghamisítani egy nyolcoldalas nemzetközi jelentést azáltal, hogy csak a neked tetsző részeket szemlézed belőle" - fogalmazott.
Az ellenzéki politikus szerint a másik két ok, amelyek miatt a tárcavezetőnek már korábban le kellett volna mondania "az elmúlt 18 év legnagyobb tanügyi sztrájkja", illetve a Képzett Románia projektre épülő új tanügyi törvények.
A sajtótájékoztatón részt vevő Alexandru Kocsis független képviselő, a Jobboldal Erejének tagja rámutatott, mind Ligia Deca, mind elődje, Sorin Câmpeanu ígéretet tettek arra, hogy a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél, és ez lesz a bértábla referenciapontja a tanügyben. Ezt az elvet azonban nem foglalták bele az új oktatási törvénybe, és bár a kormány ígérete szerint július 15-éig közvitára kellett volna bocsátani az új közalkalmazotti bértörvény tervezetét, ez máig nem történt meg, így a jogszabály nem fog életbe lépni január 1-jétől - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában