Kifizetési kérelem

2023.12.11. 12:34

Ciolacu: Pénteken benyújtjuk az EB-hez a harmadik kifizetési kérelmet

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Románia pénteken benyújtja a harmadik kifizetési kérelmet az uniós helyreállítási mechanizmus keretében - jelentette be hétfőn Marcel Ciolacu miniszterelnök.
A szociáldemokrata pártelnök a PSD székházánál nyilatkozott az újságíróknak. Ciolacu ismét hangsúlyozta, hogy Románia helyreállítási tervének (PNRR) újratárgyalása lezárult, törölték a dokumentumból a nyugdíjkiadásokat a GDP 9,4 százalékára korlátozó előírást, illetve belefoglalták a REPowerEU tervhez kapcsolódó fejlesztéseket. Az európai projektekért felelős miniszter pénteken benyújtja az EB-hez a harmadik kifizetési kérelmet - mondta a kormányfő. Hozzátette, a kisvállalkozásokat érintő 206-os mérföldkővel lehetnek problémák, de remélik, hogy a tárgyalások során ezek rendeződnek.
Ciolacu ismét cáfolta, hogy a kormány a nyugdíjrendszer kettes pilléréhez való hozzájárulás emelésének elhalasztását tervezné. „Ha nem emelnénk a hozzájárulást, amit felvállalt a koalíció és mérföldkőként szerepel a helyreállítási tervben, az Európai Bizottság visszatartaná a pénzt” - fogalmazott.
A miniszterelnök elmondta továbbá, hogy valamennyi jövő évi intézkedést belefoglaltak a költségvetésbe, beleértve a nyugdíjemeléseket is. „Öt százalék alatti deficittel fogjuk zárni az évet” - tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában