Schengen

2023.12.05. 10:25

Ciolacu a schengeni csatlakozásról: Várjuk Hollandia Bulgáriát illető döntését, utána határozunk

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő hétfőn kijelentette, hogy Románia várja Hollandia álláspontját Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban, mielőtt döntést hozna az ügyben. A Bel- és Igazságügyi Tanács (JAI) december 4-én és 5-én zajló ülésének napirendjén nem szerepel a szavazás Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról.
„Hollandiában november 22-én választásokat tartottak. A jelenlegi miniszterelnöknek nem volt ideje elindítani az eljárást, hogy a parlamentben szavazásra bocsássák a kérdést, mert választások voltak. Többé-kevésbé biztos volt, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács december 4-5-i ülésén nem tárgyalják meg az ügyet, de napirenden maradt a javaslat egy rendkívüli ülés megtartására december folyamán. Először megvárjuk a holland döntést Bulgáriáról, és utána meglátjuk, hogy Románia hogyan fog cselekedni” - mondta a miniszterelnök.
Az Ausztriával a közelmúltban folytatott párbeszédről Ciolacu azt mondta, hogy 'nem folytatott közvetlen megbeszélést Nehammer kancellárral'. A párbeszéd a nagykövetek és a belügyminisztérium szintjén zajlott eddig, de minden bizonnyal neki is lesznek megbeszélései ebben az ügyben, miután visszatér Romániába - szögezte még le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában