2024-es költségvetés

2023.12.20. 09:08

Ciolacu: A jövő évi büdzsé a fejlődés és a méltányosság költségvetése

Forrás: Facebook

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök kedd este kijelentette, hogy a 2024-es költségvetés a fejlődés és a méltányosság költségvetése, amely a beruházásokon és a társadalmi igazságosságon alapul, és segít átvészelni a nehéz időket, ugyanakkor felkészíti Romániát a jövő hatalmas lehetőségeire. A miniszterelnök a jövő évi büdzsé tervezetének vitáján szólalt fel a parlamentben.
Ciolacu kifejtette, hogy a költségvetés-tervezetben 'a gazdasági növekedés a lakosság életszínvonalának növekedésében köszön vissza', ugyanakkor a jogszabályjavaslat segíti az országot 'a nehézségek átvészelésében', és felkészíti Romániát 'a jövőben rejlő hatalmas lehetőségekre. A miniszterelnök ismertette a büdzsé sarokszámait.
Ezek szerint a kormány 'koherens gazdasági stratégiát' tervez, amely révén Románia az Európai Unió második legnagyobb, 3,4 százalékos gazdasági növekedését akarja elérni. Rekord összeget, a GDP több mint 7 százalékát szánják beruházásokra, ez 120 milliárd lejt jelent; az összeget az állami költségvetésből, az európai alapokból és az EU helyreállítási alapjából fedezik.
A tervezet szerint 12 millió polgárnak nő a jövedelme: nyugdíjasoknak, minimálbéreseknek, tanároknak, közalkalmazottaknak. Ciolacu kijelentette, hogy a költségvetés-tervezet erősíti a gazdasági környezetet a munkahelyteremtő és vállalkozásfejlesztő állami támogatási programok révén, ugyanakkor igazságos, valóban versenyképes gazdasági környezetet teremt, ahol kisebb a kedvezményezettek, a kivételezettek száma. Szavai szerint a tervezet fontosságuk szerint rangsorolja a kiadásokat, és egy intézkedéscsomagot is tartalmaz az adóbeszedés növelésére és az adócsalás elleni hatékony küzdelemre. Mindemellett a GDP 2,5 százalékát irányozzák elő védelemre, tekintettel az ország szomszédságában dúló háborúra - tette hozzá Ciolacu.
Az USR és az AUR tiltakozásaira reagálva a miniszterelnök leszögezte, hogy 2024-ben nem lesz adóemelés. „Most eszükbe jutottak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de amíg kormányon voltak, nulla lejjel növelték a nyugdíjakat, és egymilliárd eurót költöttek oltásokra! (...) Önök azok, akik elfelejtették már, hogy bevezették a PNRR-be (országos helyreállítási terv - szerk. megj.), hogy legfennebb a GDP 9,4 százaléka fordítható nyugdíjakra. (...) Mi töröltük ezt a korlátot, bár önök azt mondták, hogy ez lehetetlen! Hazudtak!” - üzente beszédében Ciolacu az USR-nek. Hozzátette, minden bizonnyal más elképzeléseik vannak a kormánynak és egyes ellenzéki pártoknak Románia fejlesztéséről. Kijelentette: a „2024-es költségvetés nem közelíti Oroszország felé Romániát, és nem irányoz elő egymilliárd eurót oltásokra”.
Ezzel szemben kormánya azért küzd, hogy privilegizált gazdasági kapcsolatai legyenek az Európai Unióval, és az Amerikai Egyesült Államok Románia legfontosabb unión kívüli gazdasági partnerévé váljon. A kormány azért is küzd, hogy Románia a legrövidebb időn belül csatlakozzon a schengeni térséghez, mert ott van a helye - hangsúlyozta a kormányfő.
Ciolacu szerint a költségvetés tervezete egyensúlyt teremt a gazdasági növekedés ösztönzése és a költségvetési konszolidáció igénye, az infrastruktúrába és a humán tőkébe való beruházás igénye, a vállalkozások ösztönzése és a romániaiak tisztességes életszínvonalának biztosítása között.
„Ez egy korszerűsítő és fejlesztő, nem pedig megszorító költségvetés. Megszorító csak a kiadások tekintetében lesz (...) Eltökélt szándékom jövő év végéig végigvinni az államapparátus reformját. De azt akarom, hogy a dolgok rendezett módon történjenek, nem pedig egyik napról a másikra. Nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni egy olyan rendszert, amelyik 30 éve így működik. Rendre és megfontoltságra van szükségünk” - magyarázta Ciolacu.
Leszögezte azt is, hogy a kormány egy olyan büdzsét javasol, amely lehetőséget nyújt a gazdaság és a pénz 'mozgására', a munkahelyek megtartására, a gazdasági növekedés folytatására. „Egy olyan működőképes költségvetést javasolok, amely mindenkinek egyenlő esélyt nyújt. Emiatt felkérem önöket, hogy bizalommal szavazzák meg Románia 2024-es évi költségvetését” - mondta a miniszterelnök.

A szélsőségek költségvetésének nevezte a 2024-es büdzsét Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a tervezet kedd esti parlamenti vitáján. A politikus felszólalásában kifejtette, a jövő évi költségvetés tagadhatatlanul rekordösszegeket különít el beruházásokra, ezen belül például autópálya-építésre, előír két nyugdíjemelést, a tanárok béremelését, és folytatja a volt RMDSZ-es miniszterek által elkezdett projekteket is, ugyanakkor azonban "az önkormányzatok elleni ostromot is továbbviszi".
Tánczos hangsúlyozta, a helyi hatóságok elleni "támadások" az idei 90-es sürgősségi kormányrendelettel kezdődtek, majd folytatódtak a 115-ös rendelettel, amelyek korlátozzák az önkormányzatok kiadásait, semmibe veszik a helyi autonómia elvét. Az RMDSZ-es szenátor emlékeztetett a 2008-2009-ben történtekre, amikor választási évben gazdasági válság állt be Romániában. El kellene kerülni ezt a helyzetet - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a 2024-es év a beruházások fenntartásának és növelésének éve kell hogy legyen. 

Irreálisnak és hazugnak nevezte a 2024-es költségvetés tervezetét a jogszabályjavaslat kedd esti parlamenti vitáján mondott beszédében Anca Dragu volt pénzügyminiszter. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint a 2024-es büdzsé "nélkülözi a jövőképet", és nem biztosítja az ország fejlődését. „Azt hittük, hogy a 2023-as költségvetés a legrosszabb, mert 4,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal indult és 6,6 százalékos deficittel zár. De nem, a 2024-es ennél is irreálisabb” - fogalmazott. Hozzátette, a jövő évi költségvetés a bevételeket 20 milliárd lejjel túlbecsüli, a kiadásokat pedig 25 milliárd lejjel alábecsüli. Emlékeztetett, hogy pártja becslése szerint jövőre a deficit meg fogja haladni a GDP 7 százalékát. „Az államadósság szintje a GDP 50 százaléka körül van, és Romániát hitelezik a legdrágábban, mert a befektetők nem bíznak a kormány politikáiban” - nyomatékosította Anca Dragu.

Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) országos vezetőtanácsának elnöke, Claudiu Târziu szenátor szerint a 2024-es állami költségvetés-tervezet a 'tehetetlenség' büdzséje. A költségvetés kedd esti parlamenti vitáján az AUR képviselői és szenátorai az első perctől tiltakozásukat fejezték ki a tervezet ellen, a két ház együttes ülését folyamatos bekiabálásokkal zavarták meg, és bíráló üzenetű táblákkal tüntettek az ülésteremben. „Képviselő és szenátor hölgyek és urak, önöknek tetszik ez a hangulat? Szerintem nem. Tudják meg, hogy a román állampolgároknak sem tetszik, ahogy önök, a PSD, a PNL és az RMDSZ kormányoznak. Amit hallanak, az a felháborodás hangja. A nép hangja” - szónokolta Claudiu Târziu szenátor az emelvényről. Kijelentette, hogy a költségvetés-tervezet „a tehetetlenség, a hozzá nem értés és az akarathiány költségvetése”. „Nem értünk egyet ezzel a büdzsétervvel. Ellene fogunk szavazni, nincs egyezkedés. Mind a 8317 módosító javaslatot támogatni fogjuk” - jelentette ki a szenátor. 

A 2024-es állami költségvetés tervezetének kedd esti parlamenti vitáján a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Florin Roman kijelentette, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Románia jövőjével kapcsolatos elképzelései 'a három gramm cannabisban' merülnek ki. A frakcióvezető-helyettes az ellenzéki pártnak arra a korábbi törvénymódosító javaslatára utalt, hogy dekriminalizálják Romániában a legtöbb három gramm cannabis birtoklását, beszéde elején pedig arra reagált, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az USR tiltakozó politikusai megzavarták a miniszterelnök felszólalását. Roman ironikusan azzal gyanúsította a Marcel Ciolacu beszéde közben hangoskodva tiltakozó USR-s képviselőket és szenátorokat, hogy cannabist fogyasztottak. „Más magyarázatot nem találok a megnyilvánulásaikra” - jegyezte meg.
A politikus kifejtette, hogy a PNL támogatja a költségvetés tervezetét, mert eleget tesz a párt elvárásának, hogy jövőre ne emelkedjenek az adók és az illetékek. Az idei adóemelésekért pedig az USR-t tette felelőssé. 'Az USR foglalta be a PNRR-be (helyreállítási tervbe - szerk. meg.) az adóemeléseket' - jelentette ki. Hozzátette: az ellenzéki párt tehet arról is, hogy a kormány idén kénytelen volt kivezetni az építőipari és a mezőgazdasági alkalmazottaknak biztosított adókedvezményeket. Roman kiemelte, hogy a költségvetés tervezete a GDP 7,2 százalékát irányozza elő beruházásokra, és az összeg jelentős részét az Anghel Saligny településfejlesztési programra fordítják. Leszögezte, hogy az USR szándékaival ellentétben nem csökkennek, hanem nőnek a befizetések a magánnyugdíjpénztárakba. Azzal is vádolta az ellenzéki pártot, hogy ellenezte a nyugdíjemelést. „A PNL a románok pártja, és nem a románok elleni párt” - fogalmazott a liberális képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában