DNA

2023.12.06. 15:15

Büntetőeljárás indult Florin Cîţu ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanúja miatt

Agerpres

Az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdán közölte Florin Cîţu volt miniszterelnökkel, hogy megkezdte ellene a büntetőeljárást hivatali visszaélésben való bűnrészesség két rendbéli bűncselekményének gyanúja miatt a koronavírus-elleni oltóanyagok beszerzésének ügyében.
Florin Cîţu szerdán reggel jelent meg a DNA székhelyén.
A DNA emlékeztetett, hogy 2020. június 17-én az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ebben a hatékony vakcinaváltozatok központosított beszerzését javasolta, és vállalta, hogy a tagállamok nevében előzetes beszerzési megállapodásokat köt a gyártókkal. A vakcinákat a lakosság számával arányosan osztották szét az EU tagállamai között, amelyek saját hatáskörben dönthettek arról, hogy prioritásként kezelik-e a lakosság egyes kategóriáinak oltását.
A DNA szerint a tagállamoknak úgynevezett "opt-out" lehetőséget biztosítottak, azaz úgy is dönthettek, hogy nem vesznek részt az adott előzetes beszerzési megállapodásban, így nem kell fizetniük olyan oltóanyagokért, amelyeket nem igényeltek.
Az ügyészség közölte: azt vizsgálják, hogy 2021 januárja és májusa között bizonyos kormánytagok a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában a szükségesnél jóval több Pfizer és Moderna oltóanyagadagot rendeltek.
A DNA szerint az akkori kormány közölte az Európai Bizottsággal, hogy Romániában az oltásra jogosultak száma 10,7 millió fő, és 2021. január elseje előtt több mint 23 millió személy számára elegendő oltóanyagot (összesen 37.588.366 adagot) rendelt. Ennek ellenére 'Florin Cîţu gyanúsított lehetővé tette, hogy az egészségügyi minisztérium beszerezzen és kifizessen további 43.359.892 adag vakcinát, összesen 825.636.678 euró értékben áfa nélkül' - közölte a DNA
Az ügyben Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek ellen is vizsgálódnak a korrupcióellenes ügyészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában