Költségvetés

2023.12.04. 16:51

Boloş: A jövő évi költségvetés magában foglalja majd a nyugdíjemeléseket és a tanárbérek növelését

Forrás: facebook/ Marcel Boloş

Agerpres

Marcel Boloş pénzügyminiszter a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfői képviselőházi frakcióülése után bejelentette, hogy a jövő évi költségvetés tervezete magában foglalja majd a nyugdíjemelésekkel és a tanárok bérének növelésével kapcsolatos kiadásokat, illetve az Anghel Saligny településfejlesztési program beruházásait, ugyanakkor 2024-ben nem emelik az adókat és az illetékeket.
Beszámolója szerint a tárcavezető a frakciülésen arról biztosította a liberális képviselőket, hogy a költségvetés előirányozza majd a január elsejei és a szeptemberi nyugdíjemelésekhez szükséges forrásokat. Emellett a kormány forrásokat különít el a tanároknak ígért béremelésekre is. Arról Boloş szerint a következő napokban születik végleges döntés, hogy pontosan milyen arányban nő majd januártól a pedagógusok fizetése.
A miniszter elmondta, hogy a 2024-es költségvetésben a beruházásokról sem feledkeznek meg. Tájékoztatása szerint egyetértés volt a PNL képviselőházi frakciójában arról, hogy az Anghel Saligny településfejlesztési programot jövőre is folytatni kell.
Boloş kitért arra, hogy jövőre nem emelkednek az adók és az illetékek. A kormány ehelyett a szeptemberben parlamenti felelősségvállalással elfogadott deficitcsökkentő csomaggal és az adórendszer digitalizálásával kívánja növelni a költségvetési bevételeket. Emlékeztetett arra, hogy január elsejétől bevezetik az elektronikus számlákat, és a későbbiekben az adóelkerülést megfékező további intézkedések is hatályba lépnek. Ezek együttesen a miniszter becslései szerint 'milliárdos nagyságrendű' pluszbevételt eredményeznek majd.
Boloş beszélt arról is, hogy az adócsalás megfékezését szolgáló előírásoknak - többek között az elektronikus számla és elektronikus vámzár bevezetésének - köszönhetően a 2024-es költségvetés 'teljesen más lesz', mint a tavalyi.
Konkrét számokat a pénzügyminiszter későbbre ígért. Kérdésre válaszolva azt még elmondta, hogy az idei évet Románia 5,5 százalékos GPD-arányos költségvetési hiánnyal zárja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában