Schengen

2023.12.05. 17:05

Belga államtitkár: Tárgyalunk a schengeni övezet bővítéséről, de előbb magát a rendszert kell megreformálni

Illusztráció

Agerpres

Nicole de Moor, a belga kormány migrációért és menekültügyekért felelős államtitkára kedden, a bel- és igazságügyi tanács ülésére való érkezésekor azt mondta, hogy szó van a schengeni térség jövőbeni bővítéséről, de előbb magát a rendszert kell megreformálni.
'Fontosnak tartom, hogy megreformáljuk nemcsak a bevándorlási rendszert, hanem a Schengen rendszerét is' - mondta Nicole de Moor. A belga államtitkár szerint a schengeni határellenőrzési kódex lehet az alapja a rendszer reformját célzó tárgyalásoknak. 'Ténylegesen kézbe kell vennünk a migráció ellenőrzését, erősebb határokra van szükségünk, valamint arra, hogy különbséget tudjunk tenni azok között, akik háború és üldöztetés elől menekülnek, és védelemre szorulnak az EU-ban, és azok között, akik nincsenek ilyen helyzetben, és így nincs joguk az EU területére lépni' - mondta Nicole de Moor.
Arra a konkrét kérdésre, hogy véleménye szerint nem alkalmas az időpont a schengeni térség bővítésére, a belga államtitkár azt felelte, 'természetesen tárgyalunk a schengeni térség jövőbeni bővítéséről, de előbb magát a rendszert kell megreformálni, és Európának is készen kell állnia'.
Belgium mind ez idáig nem ellenezte Románia és Bulgária felvételét a belső határellenőrzéstől mentes övezetbe. Tavaly Ausztria szavazott Románia felvétele ellen, míg Bulgária csatlakozását Ausztria mellett Hollandia is ellenezte.
2024. január 1-jétől Belgium tölti be az EU Tanácsának elnökségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában