Felelőtlenség

2023.12.29. 18:40

Arafat szerint az ISU már a 2019-es ellenőrzéskor bezárathatta volna a Ferma Dacilor panziót

A Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőségnek (ISU) már a 2019-es ellenőrzéskor lett volna jogalapja a tohani-i Ferma Dacilor panzió bezárásához – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Raed Arafat.

Agerpres

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának vezetője elmondta, hogy információik szerint nem működött a panzió füstérzékelője. "Ha működött volna, lehet, hogy ma nem lennénk itt" – fogalmazott. Hozzátette, az ISU munkatársai már a 2019-es ellenőrzés után elrendelhették volna a létesítmény bezárását, egy 2015-ben elfogadott törvény ugyanis feljogosította arra, hogy "határhelyzetekben" lépjen, és ebben az esetben így kellett volna eljárnia.

Raed Arafat megerősítette: annak ellenére, hogy a panziónak nem volt tűzvédelmi engedélye, a 2019-es ellenőrzéskor a katonai tűzoltók csak figyelmeztetésben részesítették a működtetőit.

A tragédia kapcsán a belügyi államtitkár beszámolt arról is, hogy egy 2011-es törvénymódosítás nyomán a szálláshelyek építési engedély hiányában is megkaphatják a minősítésüket és az adott kategóriába való besorolásukat igazoló tanúsítványt a turisztikai minisztériumtól. Arafat szerint annak idején a DSU ellenezte, hogy "elválasszák a kényelmet a biztonságtól", mégis módosult a jogszabály. Ezt a helyzetet használta ki a Ferma Dacilor panzió tulajdonosa is – magyarázta. Hozzátette, a DSU kezdeményezni fogja a 2011-es törvénymódosítás eltörlését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában