Lemondás

2023.12.11. 12:00

Andrei Baciu bejelentette, hogy lemond a CNAS elnöki tisztségéből

Agerpres

Andrei Baciu hétfőn bejelentette, hogy lemond az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) éléről. „A nyilvánosság előtt megjelent információkra tekintettel úgy döntöttem, hogy benyújtom lemondásomat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöki tisztségéről. Lemondásomat nem jogi kötelezettség miatt, hanem becsületbeli okból nyújtom be, mert elkötelezett vagyok az általam vallott etikai és erkölcsi elvek iránt” - írta Baciu hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében. Baciu azt állította, hogy amióta kilenc éve visszatért Romániába, de különösen az elmúlt négy évben, a betöltött tisztségei révén „a törvény, az intézmények és a polgárok rendíthetetlen tiszteletben tartásával” cselekedett. „Orvosként mindig az első helyre helyeztem a páciensek jóllétét. Teljesen megbízom az igazságszolgáltatásban, meggyőződésem, hogy az igazság győzni fog. Köszönöm mindenkinek az irántam való bizalmat és támogatást” - írta Baciu. 
Időközben hétfőn beidézték a korrupcióellenes ügyészségre (DNA) Andrei Baciut. Baciut a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben hallgatják ki, amelyben Florin Cîţu volt miniszterelnök, valamint Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek is gyanúsítottak. A DNA székhelyére való érkezésekor Baciu azt nyilatkozta a CNAS éléről való lemondása kapcsán, hogy azt természetes és korrekt gesztusnak véli.
A DNA korábban emlékeztetett, hogy 2020. június 17-én az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ebben a hatékony vakcinaváltozatok központosított beszerzését javasolta, és vállalta, hogy a tagállamok nevében előzetes beszerzési megállapodásokat köt a gyártókkal. A vakcinákat a lakosság számával arányosan osztották szét az EU tagállamai között, amelyek saját hatáskörben dönthettek arról, hogy prioritásként kezelik-e a lakosság egyes kategóriáinak oltását.
A vádhatóság szerint a tagállamoknak úgynevezett "opt-out" lehetőséget biztosítottak, azaz úgy is dönthettek, hogy nem vesznek részt az adott előzetes beszerzési megállapodásban, így nem kell fizetniük olyan oltóanyagokért, amelyeket nem igényeltek.
Az ügyészség közölte: azt vizsgálják, hogy 2021 januárja és májusa között bizonyos kormánytagok a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában a szükségesnél jóval több Pfizer és Moderna oltóanyagadagot rendeltek.
A DNA szerint az akkori kormány közölte az Európai Bizottsággal, hogy Romániában az oltásra jogosultak száma 10,7 millió fő, és 2021. január elseje előtt több mint 23 millió személy számára elegendő oltóanyagot (összesen 37.588.366 adagot) rendelt. Ennek ellenére két gyanúsított kormánytag a harmadik segédletével elrendelte további 52.805.690 adag vakcina beszerzését és kifizetését, áfa nélkül összesen 1.005.498.687 euró értékben, és ezzel kárt okozott az állami költségvetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában