Innováció

2023.12.07. 15:11

Alexandrescu: innováció terén Románia az utolsó helyen áll az Európai Unióban

Románia a 47. helyen áll az innováció terén a vizsgált 132 ország közül, és az Európai Unió összes országa megelőzi - derül ki a 2023-as innovációs indexre vonatkozó jelentésből.

Illusztráció

Forrás: www.wipo.int

Agerpres

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szóvivője, Vladimir Alexandrescu kijelentette A vállalkozói ökoszisztéma című csütörtöki konferencián, hogy a globális innváció-indexről szóló, novemberben közzétett jelentés szerint Románia tavalyhoz képest előrelépett ugyan két hellyel, de még így is a 47. a 132 vizsgált ország közül, az Európai Unióban pedig az utolsó.
A jelentés szerint az első helyen régóta Svájc áll, a második és harmadik helyen pedig felváltva az Egyesült Államok és Svédország. Most a sorrend megváltozott, a második helyen áll Svédország, a harmadikon az Egyesült Államok, a negyediken pedig az Egyesült Királyság.
„A külföldi elemzők nagyon találóan megjegyezték, hogy gyakorlatilag paradoxon, hogy egy olyan ország, amely a kutatás-fejlesztés terén a pozitív fejlődés csúcsán áll, ha innovációról van szó, hogyan kerül alacsonyabb szintre” - mondta Vladimir Alexandrescu. Kifejtette, az országnak megvan a szükséges erőforrása a felzárkózáshoz. „Nem magáról a rangsorolásról van szó, mert ez nem egy sportverseny, hanem arról, hogy a román találékonyság hogyan teheti versenyképesebbé termékeinket ebben a globális világban, ahol mindenki törekszik profitot elérni” - fogalmazott az INS szóvivője.
Rámutatott, a folyamatok innovációja sokkal könnyebben megvalósítható kis- és középvállalatokban, mint nagy cégeknél. Ezt kell kihasználniuk a kkv-knek, a kreativitási erőforrások kiaknázásával - mondta Vladimir Alexandrescu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában