Kérés

2023.12.11. 17:42

A védelmi minisztérium 200 rakétát vásárolna egymilliárd euróért a Patriot rakétaelhárító rendszer számára

Agerpres

A képviselőház és a szenátus összevont házbizottsága hétfői ülésén tudomásul vette a védelmi minisztériumnak azt a kérését, hogy a parlament járuljon hozzá 200 darab PAC-2 GEM-T típusú rakéta beszerzéséhez a föld-levegő Patriot rakétaelhárító rendszer számára.
A minisztérium szerint a rakéták megvásárlása Románia szárazföldi bázisú légvédelmi képességének operacionalizálását és megerősítését szolgálja, és része a 2017/222-es törvényben jóváhagyott haderőfejlesztési programnak. A rakéták beszerzése a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökségén (NSPA) keresztül történik.
A dokumentum szerint az NSPA a németországi COMLOG vállalattal köt szerződést a rakéták legyártásáról, a gyártásuk engedélyezéséről pedig az amerikai kormánnyal köt megállapodást a külföldi fegyvereladási program (FMS) keretében.
A rakéták maximális ára (pótalkatrészekkel és kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt) egyenként 5.444.750 euró áfa (TVA) nélkül, a beszerzés összértéke pedig 1.088.950.000 euró áfa nélkül. A pontos vételár a beszerzési szerződés megkötésekor derül ki. Az összeg 35 százalékát 2024 első évnegyedében kell kifizetni - olvasható a dokumentumban, amelyet az illetékes szakbizottságoknak, majd a parlament plénumának kell jóváhagynia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában