Határellenőrzés

2023.12.28. 08:42

A románoknak tudniuk kell, hogy van-e konkrét időpont a szárazföldi határokkal történő schengeni csatlakozásra

Forrás: Dacian Ciolos/Facebook

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök "diadalmas hírei" Románia részleges schengeni csatlakozásáról akkor lennének valóban jó hírek, ha a szárazföldi határellenőrzés megszüntetésének konkrét időpontjáról is megállapodtak volna Ausztriával - véli Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő.
A politikus szerint a kormányfőnek tisztáznia és részleteznie kell a bejelentését, a román állampolgároknak tudniuk kell, hogy az Ausztriával folytatott tárgyalásokon kieszközöltek-e a szárazföldi határokkal való csatlakozás időpontját is, "ami a schengeni rendszer lényege és valójában fontos".
"Bízom benne, hogy Marcel Ciolacu és a koalíció többi tagja nem áldozta fel a Schengen lényegét rövid távú érdekeiért, hogy egy félig üres bejelentés előnyhöz juttassa őket a 2024-es választásokon" - tette hozzá Dacian Ciolos.
Bejegyzésében arra is rámutatott, hogy a román fuvarozók továbbra is "napokat és eurómilliárdokat veszítenek" a vámnál, a gazdákat, a vállalkozókat és általában a román állampolgárokat továbbra is "másodrangú polgárokként" kezelik, noha a románok több ízben is bebizonyították, hogy a leginkább Európa-barát népek közé tartoznak és hisznek az európai értékekben.
Cioloş szerint ha nincs megállapodás Románia teljes körű schengeni csatlakozásának ütemtervéről, a közúti határátkelőknél "2025 utánig vagy akár még tovább" fennmaradnak a vámellenőrzések, mert a téma lekerül az európai napirendről.
A belügyminisztérium szerda este jelentette be, hogy megállapodásra jutott az osztrák és a bolgár tárcával a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával történő kibővítéséről a reptéri és tengeri határellenőrzés feloldásával 2024. március elsejétől.
Marcel Ciolacu miniszterelnök szintén bejelentette, hogy jövő év márciusától a román állampolgárok is élvezhetik a schengeni tagság előnyeit, Románia megkapja a szabad mozgás jogát a légi és a vízi közlekedésben. "13 év után Románia végre a schengeni övezet tagja lesz. Megszületett az erről szóló politikai megállapodás!" - írta egy Facebook-bejegyzésben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában