Felmérés

2023.12.28. 16:27

A romániaiak 70 százaléka szerint rossz irányba tart az ország

Illusztráció

Agerpres

A romániaiak 70 százaléka szerint rossz irányba tart az ország, és valamivel több mint egynegyedük érzékeli úgy, hogy jó az irány - derül ki az IRES felmérésének csütörtökön közzétett eredményeiből.
A múlt évtől eltérően az idei adatok a romániak optimizmusának enyhe növekedését mutatják. Míg 2022 végén a megkérdezettek 57 százaléka mondta azt, hogy az idei év rosszabb volt Románia számára, mint az előző, addig 2023 végén már csak a válaszadók 40 százaléka gondolja úgy, hogy az idei év rosszabb volt a tavalyinál.
Tízből három válaszadó szerint 2023 ugyanolyan év volt, mint 2022, 29 százalék szerint pedig az idei év jobb volt a tavalyinál. Az adatok azt mutatják, hogy fiatalok, az idősek és az alacsony végzettségűek az optimistábbak.
Az IRES 15 szakma bizalmi indexét is mérte. A lista élén a tűzoltók állnak, akikben a romániaiak 91 százaléka bízik vagy nagyon bízik. A további sorrend: IT-szakemberek (62 százalék), egészségügyi asszisztensek (68), katonatisztek (66), mérnökök (65), orvosok (62), közgazdászok (56), papok (52), tanárok (52), banki tisztviselők (51), ügyvédek (49), bírák (47), újságírók (44), rendőrök (41) és politikusok (10).
Ez a sorrend nem változott jelentősebben a 2022-es adatokhoz képest. A múlt évhez viszonyítva a legnagyobb mértékben a papok (mínusz 7 százalék), a tanárok (mínusz 7 százalék) és a banki tisztviselők (mínusz 4 százalék) bizalmi indexe csökkent. Ugyanakkor a felmérés megerősíti azt elmúlt tíz évben tapasztalt tendenciát, hogy a bizalmatlanság a jellemző romániaiak politikához és politikusokhoz való viszonyára.
Ezt a bizalmatlanságot illusztrálja az is, hogy tízből négyen az idei évet rosszabbnak minősítették a politika és a kormányzás szempontjából, mint 2022-et. A megkérdezettek több mint egyharmada szerint ebből a szempontból a 2023-as év ugyanolyan volt, mint az előző, és kevesebb mint egyötödük szerint jobb, mint a tavalyi.
A felmérés december 12. és 19. között készült telefonos lekérdezéssel egy 1075 fős, nagykorúakból álló országosan reprezentatív mintán, a hibaküszöb 3 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában