GDP

2023.12.07. 12:02

A nyers adatok szerint 1,4 százalékkal nőtt a román gazdaság az év első kilenc hónapjában

Agerpres

A január és szeptember közötti időszakban a nyers adatok szerint 1,4 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint 2,2 százalékkal nőtt a román gazdaság 2022 azonos időszakához képest; a harmadik negyedévben 0,9 százalékkal bővült a bruttó hazai termék (GDP) az előző három hónaphoz képest - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A harmadik negyedévben az INS által becsült GDP a szezonálisan kiigazított adatok szerint elérte a 402,678 milliárd lejt, ami 0,9 százalékos növekedést jelent az idei második negyedévhez képest, és 2,9 százalékkal több a tavalyi harmadik trimeszterinél. A január-szeptemberi időszakban a GDP becsült értéke 1.185,324 milliárd lej volt, ami 2,2 százalékos növekedést jelent a múlt év első kilenc hónapjához viszonyítva.
A nyers adatok szerint az idei harmadik negyedévben a GDP becsült értéke 434,502 milliárd lej volt, 1,1 százalékkal nagyobb a 2022 harmadik negyedévében jegyzettnél. Az első kilenc hónapban a GDP becsült értéke 1.130,268 milliárd lej volt, ami 1,4 százalékkal több a tavalyi első három negyedévben regisztráltnál.
Az idei első három trimeszterben a következő ágazatok járultak hozzá a legjelentősebb mértékben a GDP növekedéséhez: mezőgazdaság; építőipar; információ és kommunikáció; nagy- és kiskereskedelem; gépjárműjavítás; szállítás és raktározás; vendéglátás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában