Roncsautó

2023.12.14. 13:17

A hazai autógyártókat sokkolták a roncsautóprogramok jövő évre tervezett módosításai

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Közleményben tiltakozott csütörtökön a Romániai Gépkocsigyártók Egyesülete (ACAROM), amiért a kormány jövőre jelentősen csökkentené a Klasszikus Roncsautóprogram és a Plusz Roncsautóprogram keretében nyújtott újautóvásárlási támogatásokat. A munkáltatói szervezet a pénzügyminisztérium honlapján szerdán közvitára bocsátott sürgősségirendelet-tervezetre reagált.
E szerint 2024-ben a Klasszikus Roncsautóprogramban legtöbb 3500 lejes, a Plusz Roncsautóprogramban pedig 10.000 lejes vásárlási utalvány jár egy régi jármű leadásáért. Idén 7000 lejes, illetve 50.000 lejes volt az új személygépkocsik megvásárlására nyújtott állami támogatás.
Az ACAROM közleménye szerint a tervezett előírások hátrányosan érintik majd a romániai járműipart. A munkáltatói szervezet úgy véli, hogy a roncsautóprogramok keretében nyújtott vásárlási utalványok értékének jelentős csökkentése az új gépkocsik piacának összeomlásához és a használt autók piacának 'exponenciális fellendüléséhez' vezet.
Az ACAROM szerint a roncsautóprogramok elveszítik a vonzerőjüket, ha a tervezett intézkedések hatályba lépnek, az országban gyártott új gépkocsik száma pedig az idei 145.000-ről jövőre 80.000-re csökkenhet, ami negatívan hat az ágazat munkahelyeire és a romániai autógyártók üzleti forgalmára.
A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a vásárlási utalványok értékének csökkenése miatt a romániaiak kevesebb új, környezetkímélőbb gépkocsit fognak vásárolni, és helyettük szennyező használt autókat fognak beszerezni. Ezzel az ACAROM szerint ezek a programok elveszítik a jótékony hatásukat.
A munkáltatói szervezet ezért felszólítja a kormányt, hogy mielőbb elemezze a tervezetbe foglalt intézkedések lehetséges negatív hatásait, 'és ennek megfelelően cselekedjen'.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában