AFM

2023.11.20. 16:43

Újra meghirdetik a Zöldház program korábban bírósági úton felfüggesztett kiírását

Illusztráció

Agerpres

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) szerdán újra meghirdeti a Zöldház program kiírását, amelyet korábban bírósági úton felfüggesztettek - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.
Mircea Fechet elmondta, hogy az AFM-et beperelő vállalkozás jelezte: eláll a pertől, ha felkerül a program lebonyolításában résztvevő napelemszerelő cégek listájára.
A miniszter emlékeztetett, hogy a Zöldház program újabb kiírását a nagyváradi ítélőtábla függesztette fel néhány hete. Ennek oka, hogy egy vállalkozás beperelte a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságát, amiért nem kapott jogosultságot napelemek forgalmazására és szerelésére a program keretében.
Fechet elmondta, a napokban tárgyalásra hívta a vállalkozás és az AFM képviselőit, hogy közvetítsen közöttük ebben a konfliktusban, mert ha nem így járt volna el, a per beláthatatlan ideig elhúzódott volna. A feleknek végül sikerült peren kívül megegyezniük, így szerdán 10-től ismét várják azoknak a napelemszerelő vállalkozásoknak a jelentkezését, amelyek részt szeretnének venni a Zöldház program lebonyolításában. Ha pedig az AFM-et beperelő cég jelentkezését elfogadják, akkor eláll a pertől - részletezte a miniszter.
A nagyváradi ítélőtábla szeptember 6-án utasította a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságát a Zöldház program kiírásának felfüggesztésére.
A program költségvetése közel 2 milliárd lej, amiből több mint 1,7 milliárd lejes keretet magánszemélyeknek, 1,75 millió lejt egyházközségek számára különítettek el. Az AFM 515 napelemszerelő cégnek engedélyezte a részvételét a program lebonyolításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában