Nyugdíjtörvény

2023.11.13. 14:46

Tiltakozni készülnek csütörtökön a kormány épülete előtt az erdészeti dolgozók

Illusztráció

Forrás: Agerpres

Agerpres

Tiltakozni készülnek csütörtökön 10 és 13 óra között a kormány épülete előtt az erdészeti dolgozók, mert elégedetlenek az új nyugdíjtörvény tervezetével és a deficitcsökkentő intézkedéscsomagról szóló törvény több előírásával - tájékoztatott hétfőn a Silva Szakszervezeti Szövetség.
A tiltakozó akción várhatóan ötezer szakszervezeti tag vesz részt az egész országból.
A Silva Szakszervezeti Szövetség közleménye szerint az elégedetlenségük oka az, hogy a kormány a munkaügyi minisztérium javaslatára az új nyugdíjtörvény tervezetében hatályon kívül készül helyezni az erdészek jogállásáról szóló jogszabálynak azt az előírását, amely szerint az erdő- és vadgazdálkodás területén foglalkoztatott alkalmazottak bizonyos kategóriái - például az erdőőrök vagy a fakitermelők - korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba, mert különleges munkakörülmények között dolgoznak.
A szakszervezeti szövetség érvei szerint az erdészek egy része zord terepen, szélsőséges időjárási körülmények között, vadállatok, fatolvajok és orvvadászok támadásainak kitéve végzi a munkáját. Emlékeztetnek arra is, hogy a statisztikák szerint a romániai erdőgazdálkodásban dolgozók átlagos várható élettartama nem haladja meg a 63 évet, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban.
A szakszervezeti szövetség ezért azt követeli a kormánytól, hogy emelje át az új nyugdíjtörvény tervezetébe az erdészek jogállásáról szóló törvény nyugdíjazással kapcsolatos előírásait, és tartsa tiszteletben az ágazati kollektív munkaszerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában