Látogatás

2023.11.14. 14:30

Románia eddig több mint 30 millió tonna ukrán gabona exportját segítette elő

Illusztráció

Agerpres

Több mint 30 millió tonna ukrán gabona tranzitját biztosította eddig Románia, és ennek egy része afrikai országokba került - jelentette ki kedden Nairobiban Klaus Iohannis. A kenyai látogatáson tartózkodó államfő közös sajtótájékoztatót tartott kenyai hivatali kollégájával, William Rutóval.
Iohannis rámutatott, Románia több mint 30 millió tonna ukrán gabona exportját segítette elő, és ennek a mennyiségnek egy része afrikai országokba került. „Ennél sokkal többre vagyunk képesek, és ezért is döntöttem az afrikai turné mellett, amelynek természetesen és megérdemelten Kenya lett az első állomása” - fogalmazott. Hozzátette, ragaszkodik ahhoz, hogy Romániának legyen egy "Afrika-stratégiája", és az őt elkísérő küldöttség tagjaival lépéseket tesznek ebbe az irányba, „elsősorban nem rövid, hanem közép- és hosszú távon gondolkodva”.
A román elnök a kormányszintű együttműködés fontosságát hangsúlyozta, és arról is beszámolt, hogy a román küldöttség nairobi látogatása alkalmából négy kétoldalú együttműködési dokumentumot is aláírtak. Klaus Iohannis ugyanakkor emlékeztetett, hogy a román katonák a béke helyreállítását vagy fenntartását célzó több misszióban is részt vesznek Afrika területén.
William Ruto arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy miként érintette országát és a régiót az ukrajnai háború. „Az ukrajnai háború nagyon súlyos helyzetet teremtett Kelet-Afrikában és az egész afrikai régióban” - mondta a kenyai elnök, utalva az élelmiszerválságra és az áremelkedésekre. Ruto szerint több pénzre van szükség a közösségek és a mezőgazdaság támogatására. Kenyai látogatását követően Klaus Iohannis állami látogatást tesz Tanzániában és a Zöld-foki Köztársaságban, majd hivatalos látogatásra utazik Szenegálba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában