Táplálkozás

2023.11.14. 11:11

Rafila: Másfél millió cukorbeteg van Romániában, a megelőzést gyermekkorban kell elkezdeni

Agerpres

Romániában másfél millió cukorbeteg van, és a helyzet javításához a táplálkozási szokásokra kiható közpolitikákra van szükség, többek között iskolai tájékoztató órákra - jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a cukorbetegség világnapja alkalmából tartott konferencián.
Rafila azt mondta, az emberiséget érintő három legsúlyosabb nem fertőző betegség egyike a diabétesz. 'A cukorbetegség, daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri, illetve agyi érbetegségek okozzák világszerte a krónikus betegségek és a halálozások zömét, és természetesen a mi országunk sem kivétel ez alól. A számok mindenképpen aggasztóak: polgártársaink 11,6 százaléka szenved ebben a betegségben' - mondta a miniszter.
Hozzátette, a romániai diabéteszes betegek kezelésére és a betegség monitorozására elkülönített összeg 2,5 milliárd lej.
Rafila úgy vélekedett, a diabéteszes megbetegedések számának növekedését közpolitikákkal lehet megállítani.
'Végtére is mi a cukorbetegség? Egy olyan betegség, amely - az 1-es típusú cukorbetegség kivételével - az egészségtelen életmód következménye. Ezt az egészségtelen életmódot nagyon gyakran a hagyományok, szokások vagy a reklámok generálják. Sok szénhidrátot és telített zsírokat fogyasztunk, ami nyilvánvalóan anyagcserezavarokhoz vezet, és végül is a cukorbetegség is egy mélyreható anyagcserezavar, amely kezeletlenül maradva szövődményekhez és halálhoz vezet' - magyarázta a miniszter.
Alexandru Rafila szerint a megelőzést gyermekkorban kell elkezdeni; ehhez felvilágosító órákra van szükség már az elemi oktatástól kezdődően.
'Az egészséges szokások gyermekkorban alakulnak ki. Egyértelmű, hogy azt akarjuk, minél egészségesebbek legyenek a következő nemzedékek, és minél kevesebb egészségügyi szolgáltatásra legyen szükségük' - summázta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában