Vizsgálat

2023.11.28. 16:53

Rafila: A murgeni-i ügyben vett minták mikrobiológiai vizsgálatának eddigi eredményei nem utalnak ételmérgezésre

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedden kijelentette, hogy a murgeni-i pszichiátriai kórház páciensei ügyében végzett mikrobiológiai vizsgálatok eddigi eredményei nem ételmérgezésre utalnak. Keddi sajtótájékoztatóján a tárcavezető hangsúlyozta, a minisztérium és az állategészségügyi hatóság (ANSVSA) eddigi vizsgálatai nem erősítik meg, hogy ételmérgezés történt volna, de még várják a törvényszék orvostani vizsgálatok eredményét.
Az állategészségügyi intézet hétfőn közzétette a murgeni-i pszichiátriai kórház páciensei által elfogyasztott élelmiszerekből vett minták vizsgálatának részeredményeit, és ezek nem utalnak olyan toxinok vagy veszélyes baktériumok jelenlétére, amelyek a betegek halálát okozhatták volna.
A Vaslui megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság képviselőnek közlése szerint az eredményeket elküldték az egészségügyi tárcának, amelyik a későbbiekben az összes vizsgálati eredményt összevetve levonja a következtetést az ügyben.

A múlt héten a murgeni-i pszichiátriai kórház három betege meghalt, egy kómába került, több mint 30 páciense pedig ételmérgezést szenvedett, miután fogyasztott a Vaslui megyei floreşti-i kolostortól adományba kapott halételekből, illetve a kórház által egy bârladi kereskedőtől vásárolt halkonzervekből.
Az illetékes hatóságok mikrobiológiai mintákat, élelmiszermintákat és vízmintákat vettek, mivel a hatóságok úgy vélték, hogy a murgeni-i kórház vízellátása is szennyezett lehet. Az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával nyitott büntetőeljárást a rendőrség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában