Schengen

2023.11.29. 13:17

Predoiu: Azért nem lesz vita Schengenről, mert az új holland kormány még nem közölte az álláspontját

Agerpres

A schengeni térség bővítéséről azért nem lesz vita a Bel- és Igazságügyi Tanács december eleji ülésén, mert Hollandia nem foglalt hivatalosan állást Bulgária csatlakozásáról a nemrégiben megtartott parlamenti választások után, de a kérdés felkerülhet egy következő, decemberi végi ülés napirendjére - nyilatkozta szerdán Cătălin Predoiu.
Aradi sajtótájékoztatóján a belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a Bulgária felvételét korábban ellenző holland kormány álláspontját a választások után megalakult új parlamentnek is meg kell erősítenie. A holland parlament pedig éppen december 4-6. között, a Bel- és Igazságügyi Tanács ülésének idején szavaz erről, és az utóbbi testület nem vitázhat a schengeni térség bővítéséről a hivatalos holland álláspont hiányában - magyarázta Predoiu.
A miniszter hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben 'Románia figyelemre méltó teljesítményt ért el' a határvédelem terén. Közlése szerint az illegális határátlépések száma csökkent az összes határszakaszon, különösen a nyugati határon, ahol ez problémát jelentett. Hozzátette, hogy egyetlen uniós tagállam sem kérdőjelezi meg Románia teljesítményét az illegális migráció elleni küzdelem és a határvédelem terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában