Környezetvédelem

2023.11.21. 17:06

Kilenc nap múlva indul a betétdíjas visszaváltási rendszer

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter emlékeztetett a képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának keddi ülésén, hogy november 30-án indul az italcsomagolások betétdíjas visszaváltási rendszere, amelyet a romániai lakosok 'nagy lelkesedéssel várnak', mert át fogja alakítani az országot.
A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy még kilenc nap van a betétdíjas visszaváltási rendszer november 30-i elindításáig. Ettől a naptól kezdve szerinte Románia arculata meg fog változni, eltűnik az erdőkben, mezőkön, tavakban és folyóvizekben éktelenkedő italcsomagolások "csüggesztő látványa", mert az emberek visszaválthatják ezeket bármelyik romániai élelmiszerboltban.
A miniszter szerint Romániában hétmilliárd italcsomagolás - pillepalack, üveg vagy fémdoboz - ürül ki évente, és eddig ennek csak 12 százalékát gyűjtötték szelektíven, ami 'szégyenletesen' kevés. A betétdíjas rendszernek köszönhetően Románia élre törhet az újrahasznostásban, közvetlenül a második helyet foglalhatja el Németország után, ahol az italcsomagolások 95-98 százalékát váltják vissza - vizionálta Fechet.
A tárcavezető úgy vélekedett, hogy 1990 óta ez a legjelentősebb hulladékgazdálkodási projekt és a legkiterjedtebb partnerség a köz- és a versenyszféra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában