Időjárás

2023.11.24. 15:07

Havazásra és hóviharokra lehet számítani országszerte a hét végén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) péntektől sűrű havazásra és heves szélre vonatkozó első- (sárga jelzésű), illetve másodfokú (narancssárga) riasztásokat adott ki az ország nagy részére.

Illusztráció

Forrás: Facebook/Salvamont Salvaspeo Bihor

Agerpres

A szakemberek szerint a másodfokú riasztás a szombatról vasárnapra virradó éjszaka 2 órakor lép érvénybe és vasárnap délután 16 óráig tart az ország délkeleti régióiban, azaz Vrancea, Galac, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea és Konstanca megyében. Itt havazásra és hóviharokra lehet számítani, a széllökések sebessége elérheti a 75-85 kilométert óránként, a látótávolság pedig 50 méter alá csökkenhet.
Péntek délután 6 óráig elsőfokú riasztás van érvényben az ország hegyvidékén. A Keleti-Kárpátokban és az Erdélyi-szigethegységben havazni fog, a szél viharossá válik, elérve a 60-80 kilométeres óránkénti sebességet, a magasan fekvő térségekben pedig meghaladva a 90-100 kilométeres sebességet óránként, jelentősen csökkentve a látótávolságot.
Heves szélfúvásra (55-75 kilométer/óra) kell számítani a Körösvidéken, Erdély északnyugati részében és Moldva dombvidékén is.
A következő megyék állnak részben vagy teljes egészében sárga riasztás alatt: Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Kovászna, Maros, Hargita, Máramaros, Beszterce-Naszód, Szatmár, Szilágy, Bihar, Fehér és Kolozs.
A meteorológusok szerint vasárnap 18 óráig a csapadék kiterjed az ország déli és délnyugati régióira. A leeső csapadék mennyisége elérheti a 25-30 litert, elszigetelten meghaladhatja a 40-50 litert négyzetméterenként.
Az ország nagy részét érintő esőzések fokozatosan, a szombatról vasárnapra virradó éjszakától kezdődően havas esőbe és havazásba váltanak át. A szél is megerősödik, főként Moldva déli részében, Munténia keleti felében és Dobrudzsában, a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban. A szélmozgások sebessége elérheti a 60-75 kilométert óránként, a hófúvás a látótávolság jelentős csökkenését vonja maga után. Vaslui, Bákó, Kovászna, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben megye és Bukarest érintett - tájékoztatott az ANM. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában