Fizetés

2023.11.20. 14:49

Florin Jianu: A romániai vállalkozók jelenleg nem tudnának elviselni egy újabb minimálbér-emelést

Illusztráció

Agerpres

A romániai vállalkozói szféra jelenleg nem tudna elviselni egy újabb minimálbér-emelést - jelentette ki egy hétfői zilahi sajtóeseményen a Romániai Kis és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke.
Florin Jianu elmondta, hogy a háromoldalú érdekegyeztető tanács keddi ülésén azok az ágazatok kerülnek terítékre, amelyekben tárgyalások indulnak majd az bérekről és más juttatásokról szóló kollektív szerződésekről, és arra számít, hogy a szakszervezetek képviselői a minimálbér újabb megemelését fogják kérni 2024. január elsejétől.
"Nem hiszem, hogy létezik olyan vállalkozás, amelyik jelenleg el tudna viselni egy újabb emelést. Természetesen tárgyalhatunk majd róla, talán a jövő év közepén. Meglátjuk, hogyan alakul a gazdaság (...) az elkövetkező időszakban' - jelentette ki Jianu.
A CNIPMMR elnöke szerint a minimálbér emelése helyett inkább a munka adóterhéhez kellene hozzányúlni. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg az alkalmazottak fizetésének a fele az államkasszába kerül adók és illetékek formájában. 'A vállalkozások bérköltségei nagyok, az emberek pedig kevés pénzhez jutnak, és így mindenki elégedetlen. (...) Az egyetlen haszonélvező az állam' - magyarázta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában