Ítéletidő

2023.11.26. 11:39

Fennakadásokat és útlezárásokat okozott a hóvihar az ország délkeleti megyéiben

Forrás: Meteoplus/Facebook

Agerpres

A belügyi katasztrófavédelmi főosztály (DSU) bejelentése szerint vasárnap reggel a mostoha időjárási viszonyok nyomán Buzău, Călăraşi, Konstanca, Giurgiu, Prahova, Tulcea és Teleorman megye 13 településén, illetve Bukarestben is szükség van a katasztrófavédelmi erők bevetésére.

Ezeken a vidékeken összesen 27 fát és egy villanyoszlopot döntött ki a szél az utakra, tíz gépkocsi megrongálódott, több másik elakadt az utakon a nagy hóban, nyolc udvart és egy pincét pedig elöntött a víz – tájékoztatott a DSU.

A lerakódott nagy mennyiségű hó és a látótávolságot majdnem nullára lecsökkentő hóvihar miatt az ország délkeleti részének több megyéjében, így Konstanca, Tulcea és Galac megyében a hatóságok minden utat lezártak a forgalom elől, de a többi érintett megyében is lezárták az országutak nagy részét.
Az erős szél miatt Konstanca megye minden kikötőjét és a Tulcea megyei Sulina-kikötőt is lezárták. A katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult ki a lakosság megsegítésére - közölte még a DSU.

Az ország délkeleti részét érintő havazások és hóviharok miatt jelenleg összesen 175 középfeszültségű vezeték rongálódott meg, rengeteg háztartás maradt áram nélkül, a beavatkozás azonban rendkívül nehézkes addig, ameddig az időjárási körülmények nem javulnak - tájékoztatott vasárnap az energiaügyi minisztérium.
Több délkeleti megyében, köztük Konstanca, Tulcea, Galac és Brăila megyében harmadfokú (vörös jelzésű) riasztás van érvényben a rendkívül rossz időjárási körülmények miatt. A minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll az országos energetikai diszpécserszolgálattal, a katasztrófavédelmi felügyelőséggel (IGSU) és a szolgáltatókkal, vasárnap 13 órára pedig összehívta a téli energetikai parancsnokságot - közölte a tárca.
A minisztérium szerint a rendkívül rossz időjárási körülmények - sűrű havazás, hóviharok, majdnem nullára csökkent látótávolság, 90-100 kilométer/órás sebességű széllökések - nehezítik a beavatkozást az érintett területeken, ahol a lakosság áram nélkül maradt. „Jelenleg 175 középfeszültségű vezeték érintett. Amíg az időjárási körülmények nem javulnak, a beavatkozás rendkívül nehéz” - szögezi le a tárca.
Nem csupán a dobrudzsai műszaki csapatokat mozgósították, hanem a munténiai és bánsági kollégáktól is kértek segítséget, hogy helyreállítsák az áramellátást az összes érintett fogyasztó számára. Elrendelték a károk és hibák mielőbbi kijavítását, az időjárás alakulásának függvényében - tájékoztatott még a minisztérium. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában