Átszervezés

2023.11.16. 18:09

Cseke Attila: Alulról kell építkezni, amikor a közigazgatási átszervezést végrehajtja Románia

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Életképes kritériumok alapján kell megvalósítani a közigazgatás átszervezését - nyilatkozta csütörtökön Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.
Cseke Attila arra hívta fel a figyelmet a romániai közigazgatás helyzetéről tartott bukaresti konferencián, hogy a közigazgatás helyi és központi szinten egyaránt egy közszolgáltatás. „Úgy kell a közigazgatásra gondolni, mint az iskolákra, a kórházakra, vagy a közutakra. Egy iskolától, egy kórháztól sem várja el senki, hogy profitot termeljen, nem ez a célja. Azért építünk utakat, hogy közlekedjen rajta az állampolgár, ez nem egy cég által nyújtott szolgáltatás, nem nyereséges. A közigazgatástól sem várhatjuk el, hogy nyereséges legyen” - idézte az RMDSZ közleménye a szenátusi frakcióvezetőt.
A politikus hangsúlyozta: a közigazgatási átszervezést nem lehet életképtelen kritériumok alapján elvégezni, ismerni kell a földrajzi és gazdasági viszonyokat, a településeken élők hagyományait, kötődéseit a történelmi régiókhoz. Ez egy többéves feladat, és helyi referendum kell az elfogadásához.
Cseke kifejtette, sok gondot szülhet, ha Románia előkészületlenül, elhamarkodottan hajtja végre a közigazgatási átszervezést. „Véleményem szerint a 2022-ben elkezdett úton kell haladni előre. Amikor az RMDSZ még kormányon volt, a közigazgatási minisztérium két fontos jogszabályt dolgozott ki: a konzorciumok és a metropolisz-övezetek működését szabályozó törvényeket. Ez a két törvény a bonyolult nevével ellentétben egy egyszerű dolgot szabályoz: az önkormányzatok együttműködhetnek olyan kérdésekben, amelyeket nem tudnak egyedül megoldani. Együttműködésre van szükség most is ezekben a kérdésekben, nem arra, hogy önkormányzatokat szüntessünk meg. Alulról kell építkezni, amikor a közigazgatási átszervezést végrehajtja Románia” - zárta nyilatkozatát az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában