Emelés

2023.11.21. 07:30

Ciolacu: Az új nyugdíjtörvény korrekt, kiszámítható és fenntartható, és hosszú időn át érvényben lesz

Agerpres

A képviselőház által hétfőn elfogadott nyugdíjtörvény 'korrekt, kiszámítható és fenntartható', és hosszú időn át érvényben lesz, jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu.
Ciolacu azt mondta a parlamentben, a nyugdíjtörvény közel 4.800.000 román állampolgárt érint. Tájékoztatása szerint jövő évben két nyugdíjemelés lesz: az első lépésben január elsején 13,8 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke, a második lépésben 2024. szeptember elsején ismét nőnek a nyugdíjak az új képlet szerinti újraszámolás nyomán.
Arra a kérdésre, hogy lesz-e anyagi fedezet a törvény gyakorlatba ültetésére, Ciolacu azt felelte, hogy a 4,8 millió romániai nyugdíjas 80 százaléka 3000 lejnél, 60 százaléka 2000 lejnél is kisebb nyugdíjat kap jelenleg. 'A román államnak biztosítania kell ezt a forrást. Szilárd meggyőződésem, hogy a költségvetési törvény kidolgozásakor elő fogjuk tudni teremteni a teljes összeget' - felelte a miniszterelnök.
Ciolacu azt is kijelentette, hogy a nyugdíjtörvény nem fogja maga után vonni a társadalombiztosítási hozzájárulások növelését, és hogy a tervezetről egyeztettek a Világbankkal és az Európai Bizottsággal.
A képviselőház hétfőn fogadta el döntő házként az új nyugdíjtörvény tervezetét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában