Reform

2023.11.13. 12:28

Ciolacu: A közigazgatási reformra szükség van, de ezt egy alaposan megvitatott terv alapján kell végrehajtani

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

A közigazgatási reformra szükség van, ezt azonban nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, egy alaposan megvitatott terv alapján kell végrehajtani - jelentette ki hétfőn a miniszterelnök a romániai helyi önkormányzatok találkozóján.
Marcel Ciolacu az eseményen mondott beszédében hangsúlyozta, a közigazgatási reformra nagy szükség van, de azt nem lehet 2024-től megvalósítani. Ugyanakkor a reform kiindulópontjául az önkormányzatok javaslatai kell hogy szolgáljanak. „Számunkra, politikusok számára az lenne a legegyszerűbb, ha törvényben rögzítenénk, hogy 2000 fős lakosságon alul nincs község. De teljesen elhibázott lenne ez a megközelítés” - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, a "matematikai megközelítés" nem megfelelő ebben az esetben, inkább egy jól felépített, alaposan megvitatott tervre van szükség, de "nem kell feltalálni a spanyolviaszt".
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus elnöke, Nicolae Ciucă a téma kapcsán elmondta, a helyi közösségek fejlődésének kulcsa az erőforrások egyesítésében és a digitalizációban rejlik. Ugyanakkor rámutatott, a nagyberuházások és a helyi szintű partnerségek vethetik meg az alapját a valós közigazgatási-területi átszervezésnek, amelyről „nem önkényesen kell döntenie a központi vezetésnek”, hanem a helyi hatóságokkal együttműködve, "bölcsen" kell megvalósítani. „Sokan úgy beszélnek a községek összevonásáról, régiók létrehozásáról, megyék megszüntetéséről, hogy nem ismerik a román társadalom történetét és fejlődését vagy a városfejlesztési trendeket” - szögezte le, hangsúlyozva a helyi konzorciumok, metropolis-övezetek fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában