Külügy

2023.11.09. 08:07

Bukarestbe érkezett a Gázai övezetből evakuált románok egy csoportját szállító repülő

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Szerdán este leszállt az otopeni-i 90-es számú katonai légibázison a Gázai övezetből evakuált román állampolgárok és családtagjaik egy csoportját szállító repülőgép.
A TAROM légitársaság különjáratán volt Marcel Ciolacu miniszterelnök és Luminiţa Odobescu külügyminiszter is, akik Kairóban találkoztak a kimenekített személyekkel.
A gép utasait egy orvosból, egy pszichológusból és egy pszichiáterből álló csoport vizsgálta meg. Az utasok között volt egy várandós nő és egy rákbeteg ember is.
Szerdára virradóra a külügyminisztérium illetékesei bejelentették, hogy a rafahi határátkelőhelyen elhagyta kedden a Gázai övezetet 93 román állampolgár és családtagjaik.
Közölték azt is, hogy a szerdai nap folyamán további 51 román állampolgár távozhat Egyiptomba a Gázai övezetből, szintén a rafahi határátkelőhelyen, ahonnan Kairóba, majd Romániába szállítják őket. Utólag azonban a rafahi határátkelőhelyet lezárták a személyforgalom előtt, ezért halasztani kellett az érintettek evakuálását.
A Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu kedden közölte, hogy 36 moldovai állampolgárt és családtagjaikat evakuáltak a Gázai övezetből Egyiptomba. Kairóból a román külügy által biztosított repülőgépen szállítják őket Bukarestbe, ahonnan a moldovai hatóságok által biztosított autóbusszal viszik őket haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában