Környezetvédelem

2023.11.02. 15:47

Az utolsó simítások is megtörténtek a betétdíjas visszaváltási rendszeren

Illusztráció

Agerpres

A betétdíjas visszaváltási rendszer november 30-ai beindításához szükséges utolsó jogszabályokat is jóváhagyta csütörtökön a kormány - jelentette be a Ciolacu-kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter. Mircea Fechet szerint ezt azt jelenti, hogy négy hét múlva a romániaiak bármelyik hazai üzletbe elvihetik üres italcsomagolásaikat visszaszerezni a garanciájukat. „Vagyis az újrahasznosítás mímelésétől eljutunk a valódi újrahasznosításig” - jelentette ki. Hozzátette, hogy a betétdíjas visszaváltási rendszer beindítása után eltűnnek majd az erdőkből, a zöldövezetekből és a folyókból a pillepalackok.
A tárcavezető arról biztosította a közvéleményt, hogy a visszaváltási rendszer november 30-tól működni fog. Tájékoztatása szerint tisztázták már az utolsó részletkérdéseket is, például azt, hogy miként jelenítik majd meg a kereskedők az italcsomagolások betétdíját. Hangsúlyozta, hogy a vásárlók az ország bármelyik üzletében visszakaphatják majd ezt a díjat. Közölte azt is: a rendszer működtetésével megbízott RetuRO vállalat büntetésekre számíthat, ha nem látja el a törvényben rögzített feladatait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában