Szavazás

2023.11.28. 11:08

Az USR az 1989. Decemberi Romániai Forradalom Intézetének felszámolásáról szóló törvénytervezet megszavazására kéri a PNL törvényhozóit

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az 1989. Decemberi Romániai Forradalom Intézetének felszámolásáról szóló törvénytervezet megszavazására kérte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozóit.
Az USR keddi közleményében emlékeztetett, hogy több mint két és fél éve nyújtották be a parlamentbe a tervezetet, amely szerepel az 1989. decemberi forradalmárok bizottsága keddi ülésének napirendjén. Arra is emlékeztetett az ellenzéki alakulat, hogy a PNL képviselői és szenátorai akkor aláírták a kezdeményezést, ezért most arra kérik őket, hogy "ne halogassák tovább" a vitát, és szavazzák meg "ennek a teljesen fölösleges intézetnek" a megszüntetését.
Mint kiemelték, az intézet felszámolásáról szóló törvényjavaslatot a szenátus még 2021-ben megszavazta, a szakbizottságok azonban azóta "a fiókban tartják". "A PNL javaslatára elhalasztottuk a szavazást, hogy a kulturális bizottság véleményezze a tervezetet. Most azonban a PNL képviselőinek - akik egyben a tervezet társkezdeményezői is - nincs okuk arra, hogy ne szavazzák meg a javaslatot" - nyilatkozta az 1989 decemberi forradalmárok parlamenti szakbizottságának elnöke, Nicu Fălcoi képviselő.
Az USR közleményében hangsúlyozta, hogy a 1989. Decemberi Romániai Forradalom Intézete 2004-ben létesült, "Ion Iliescu emberei vezették", és több tízmillió lejt "pazarolt" el az államkasszából, de nem teljesítette a célt, amelyért létrehozták. "2022-ben 2,5 millió lejes költségvetése volt az intézetnek, 2023-ban újabb 3 millió lejt kapott, 2024-re pedig a PSD és a PNL még több pénzt akar adni neki a szenátus büdzséjén keresztül" - írták az USR képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában